Gevecht om aandacht

TikTok razend populair onder jongeren, maar niet altijd veilig

28 januari 2020 16:23 Aangepast: 28 januari 2020 17:04
Sara Dol Beeld © The Best Social Media Awards

Het sociale media-platform TikTok is niet meer weg te denken uit de wereld van kinderen en tieners. Invloedrijke TikTokkers bereiken met hun video’s soms miljoenen kijkers. Toch is het gebruik ervan niet zonder gevaren, waarschuwen deskundigen.

Uit onderzoek van NRC Handelsblad blijkt dat het platform lange tijd slordig omsprong met de veiligheid van de gebruikers. Ouders van fervente TikTokkers doen er daarom goed aan hun kinderen daarom in de gaten te houden. Dat adviseert Peter Nikken, hoogleraar mediaopvoeding. Hij zegt dat jongeren te maken kunnen krijgen met volwassenen met verkeerde intenties.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'TikTok censureerde gehandicapten en trans mensen'

Op het populaire platform kunnen gebruikers filmpjes delen waarin zij dansen, zingen of grappig doen. Vooral jongeren doen daar actief aan mee. Invloedrijke TikTokkers bereiken met hun video’s soms miljoenen kijkers. Sara Dol (18) weet daar alles van: zij werd vorig jaar verkozen tot beste TikTokker van Nederland. "Ik vond er eerst niet veel aan. Maar nu heb ik meer dan 2 miljoen volgers."

Volgers uit India

Hoewel Sara nu een bekende TikTokker is, was ze niet meteen enthousiast. “Ik zat op de bank. En toen zei iemand: ken je deze app? Toen had ik het gedownload en vond ik er niet veel aan.” Maar dat veranderde snel. Al vanaf haar vijftiende bereikt ze de hele wereld met haar video’s. "Mijn volgers komen echt overal vandaan, van India tot aan de Verenigde Staten. Mijn tweede filmpje ging gelijk viral. Echt bizar.”

Als dat gebeurt, kan een filmpje in korte tijd miljoenen keren bekeken worden. Hoogleraar Nikken vindt dat de meeste kinderen daar redelijk verstandig mee omgaan, maar waarschuwt ook. "Ze krijgen aandacht. Langzaam worden ze daarin meegenomen en als het misgaat is het lastig om aan iemand te vertellen."

Anorexia

Sara heeft ook weleens negatieve ervaringen op TikTok. "Dan zeggen mensen dat ik te dun ben en anorexia heb. Dat soort reacties komen dan vooral van jonge kinderen. Daar schrik ik dan wel van." Daarom is het belangrijk dat ouders goed blijven praten met hun kinderen, vindt Nikken. "Je moet betrokkenheid blijven tonen, dat je altijd aangeeft: als er iets is, dat ze altijd met je kunnen praten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Selena Gomez: 'Ik was gelukkiger tijdens social media-pauze'

Ook Sara denkt dat ouders een oogje in het zeil moeten houden. En zelf zorgt ze er ook voor dat het niet uit de hand loopt. "Als oudere personen mij vertellen dat ik er goed uitzie, dan ga ik daar niet op in."

Identiteit van kinderen

Apps als TikTok hebben ook voordelen, zegt Nikken. Sociale media kunnen kinderen leren zichzelf te presenteren en te laten zien waar ze trots op zijn. "Dat kun je niet verbieden, daarmee ontken je een stukje van de identiteit van de kinderen van nu."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Maker populairste TikTok-liedje verdient er niets aan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore