Ga naar de inhoud
Kankerverwekkende stoffen

Wierook blijkt even schadelijk als een sigaret

Wierook is net zo ongezond als roken, blijkt uit onderzoek. Beeld © Getty Images

Heb jij ook weleens een beetje wierook gebrand in huis om tot rust te komen? Dat blijkt helemaal niet zo goed te zijn voor je lichaam. Wierook bevat namelijk een hoop troep.

Een stokje wierook bevat nog altijd stoffen die erg schadelijk zijn voor de gezondheid, meldt de Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop na eigen onderzoek. De organisatie sloeg in 2004 en 2013 ook al alarm. De Europese regelgeving is daarop aangepast, maar die wordt nog altijd niet nageleefd.

Kankerverwekkend

Uit laboratoriumtesten blijkt dat kankerverwekkende stoffen zoals benzeen, formaldehyde en naftaleen in wierook zijn verwerkt. Test Aankoop wijst er verder op dat de fijnstof en koolstofmonoxide die vrijkomen bij de verbranding kunnen leiden tot hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en irritatie van ogen en longen.

"Dat geldt overigens voor alle wierook, zonder uitzondering", zegt de organisatie tegen VRT Nieuws. "Ook uit wierook waarin geen synthetische producten, oplosmiddelen of kleurstoffen zitten, komt fijnstof vrij. De rook blijft giftig." Volgens de organisatie is er dan ook amper verschil tussen in huis roken en het in huis aansteken van wierook. 

Verboden onder de 18

De organisatie heeft acht wierookproducten onderzocht en het Belgische ministerie van Volksgezondheid gevraagd ze alle acht onmiddellijk van de markt te halen. Net als bij sigaretten zou de verkoop van wierook aan mensen onder de 18 jaar moeten worden verboden, zeggen ze. Daarnaast pleiten ze voor een reclameverbod en duidelijke vermelding van de risico’s op etiketten van wierookproducten.

Productie
Lees ook:
Productie wierook over 20 jaar gehalveerd, waarschuwen onderzoekers