Seksrel in gevangenis

Seks met je bewaker: 'Gevangenen zitten vol hormonen, soms ontstaat een relatie'

28 januari 2020 19:18 Aangepast: 29 januari 2020 09:09

Een vrouwelijke cipier en een gedetineerde zijn in de gevangenis van Lelystad betrapt op seks in een bezemkast. Liefdesrelaties tussen gedetineerden en personeel komen vaker voor, zeggen een ex-gevangene en vrouwelijke cipier tegen RTL Nieuws. "Mannen vervelen zich en behoeftes verdwijnen niet in de cel."

Deze seksrel is in Nederland de derde in een maand tijd. In december was het twee keer raak in het Justitieel Complex in Zaanstad, waar zowel een stagiaire als een bewaakster een affaire bleek te hebben met een gedetineerde.

Behoefte aan liefde en seks

Ex-gedetineerde Bryan (echte naam is bekend bij de redactie) zat vier jaar vast. Ook achter de tralies had hij behoefte aan liefde én seks. "Daar is weinig aandacht voor als je vastzit", zegt Bryan tegen RTL Nieuws.

De ex-gedetineerde had destijds een vriendin. Zij mocht zo nu en dan langskomen. "Ik kon één keer in de drie weken gebruikmaken van de Bezoek zonder Toezicht-regeling. In een speciale kamer mocht ik dan seks met mijn vriendin hebben."

Niet bepaald romantisch

Romantisch is dat niet. ''Denk niet aan een kamer met kaarsen of sfeerlichten. Maar gewoon een kamer met een bed, iets groter dan je eigen cel."

En er was een tijdslimiet. "Je mocht één, hooguit twee uur in die kamer. Een cipier stond buiten de kamer op wacht. Ik voelde me niet belemmerd en gelukkig had mijn toenmalige vriendin er ook geen moeite mee. We zijn nu niet meer bij elkaar."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Medewerkster gevangenis Lelystad op non-actief na seks met gedetineerde

Paar romances

Ook gevangenismedewerker Astrid van der Star zag tijdens haar carrière als cipier een paar keer een romance in de gevangenis ontstaan. Astrid werkte twintig jaar lang als cipier in verschillende mannenbajessen en schreef daarover het boek 'Onder criminelen'.

Vooral jongere, vrouwelijke cipieren konden nog weleens vallen voor een gevangene, vertelt ze. Astrid niet. "Ik ben daar zelf te nuchter voor. Ik word ook niet snel verliefd."

Wel zag ze een paar keer jonge medewerkers verliefd worden op een gevangene. "Een collega heb ik weleens betrapt op een omhelzing. Ik heb daar niets van gezegd. Eén oud-collega is getrouwd met een gevangene toen hij vrijkwam. En ze zijn nog altijd bij elkaar."

'Dit is de hemel'

Astrid is nuchter: je moet je aan de regels houden, maar liefde is overal. "En gevangenen zitten vol hormonen." Ze herinnert zich een gedetineerde die helemaal gek was op een cipier. "Een prachtig, blond meisje. Zij werkte op de bovenste vleugel. Dan keek hij naar boven en zei hij: 'Dit is de hemel.' Ik kon daar hard om lachen."

Astrid zag ook gevangenen met liefdesverdriet: "Vrouwen of vriendinnen beëindigden vaak de relatie als hun vent in de cel zit. Die mannen zijn best eenzaam en hadden dan eigenlijk alleen ons om mee te praten. Dat ze soms verliefd worden, is dan ook niet heel gek. Ik voerde regelmatig gesprekken over vriendinnetjes en de liefde. Daar was behoefte aan."

Astrid van der Star werkte 20 jaar als cipier. Astrid van der Star werkte 20 jaar als cipier.

Prostituees

Volgens Bryan zijn gevangenen creatief als het om seks gaat. "Er werden ook best vaak prostituees ingehuurd. Dan deden die mannen alsof dat hun vriendin of vrouw was. Voor het gevangenispersoneel is dat toch lastig te checken."

Extreme gevallen zoals in de gevangenis in Lelystad, waarbij een medewerkster wordt betrapt met een gedetineerde in een bezemkast, kent hij niet. Maar Bryan heeft in de jaren dat hij vastzat wel één keer een liefdesrelatie zien ontstaan. "Een medewerker werd verliefd op een gevangene. Zij heeft toen ontslag genomen. Na zijn vrijlating zijn ze met elkaar verdergegaan."

Een medewerkster van een gevangenis in Lelystad is op non-actief gesteld omdat ze een affaire had met een gevangene. Een medewerkster van een gevangenis in Lelystad is op non-actief gesteld omdat ze een affaire had met een gevangene.

Relaties stranden

Astrid werkte ook in huizen van bewaring. Daar zitten gevangen vaak maar een paar maanden vast.

"In de gevangenissen waar ik werkte, mochten gevangenen hun vriendin niet over laten komen. Omdat ze daar relatief kort zaten. Ze hadden in het weekend de mogelijkheid om een beetje softporno te kijken in hun cel. Ik vond regelmatig naaktbladen onder het bed. Wat ik dan deed? Ik zag het door de vingers."

Astrid kreeg door die jaren heel wat knipogen en complimenten van gevangenen. "Het werk is goed voor je zelfvertrouwen", grapt ze. "En dat terwijl het vrouwelijke personeel grote broeken moest dragen. Van die seksloze."

Scrabbelen

Soms ging het wel te ver. "Ik heb weleens gehad dat twee mannen seksuele handelingen begonnen te doen en mij daarmee probeerden uit te dagen. Dat kon niet en dat zei ik dan ook. Dat gebeurde nog weleens, mannen die met elkaar seks hadden."

Astrid werkte de laatste jaren in de gevangenis van Scheveningen waar topcrimineel Ferdi E., zat, de moordenaar van Ahold-directeur Heijn. "Die liet zijn vrouw weleens langskomen. We hadden daar twee kamers, maar hij koos vaak de familiekamer. Hij ging dan met zijn vrouw lekker scrabbelen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore