Veiligheidsrisico's

Nederland scherpt reisadvies China aan, nieuwe drastische maatregelen

28 januari 2020 11:14 Aangepast: 28 januari 2020 13:00
Beeld © AFP

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor China aangescherpt. Vanaf vandaag gelden voor heel het land veiligheidsrisico's, maar voor de stad Wuhan en omgeving, waar het nieuwe coronavirus uitbrak, geldt het advies om er alleen naartoe te gaan als dat noodzakelijk is.

Buitenlandse Zaken meldt dat de Nederlandse ambassade in Peking de situatie op de voet volgt. Aan Nederlanders die in de provincie Hubei zijn wordt gevraagd om contact op te nemen met hun familie in Nederland en met de ambassade.

Blijf binnen

De Chinese autoriteiten hebben inmiddels nieuwe drastische maatregelen genomen om verdere besmetting met het virus tegen te gaan. Er komen nieuwe reisrestricties en territoriale toegangs- en vertrekbeperkingen.

In de Chinese provincie Hubei, waarin de miljoenenstad Wuhan ligt, geldt al het advies zoveel mogelijk binnen te blijven. De vakantieperiode rond Chinees Nieuwjaar is voorlopig verlengd tot 3 februari. Scholen blijven zeker tot 17 februari gesloten. Bedrijven, overheidsorganisaties en toeristische attracties moeten langer dicht blijven.

Ook mensen die (nog) niet ziek zijn kunnen het coronavirus uit Wuhan verspreiden

Het nieuwe coronavirus is ook besmettelijk tijdens de incubatietijd. Dat zegt de Chinese gezondheidsraad. Iemand kan het virus dus al doorgeven aan een ander, nog voordat hij zelf ziekteverschijnselen heeft.

Het aantal doden in China als gevolg van het nieuwe virus is gestegen van 80 naar 106. Wereldwijd zijn officieel ruim 4000 mensen besmet door het virus.

6000 nieuwe artsen

De Chinese autoriteiten zetten bijna 6000 artsen en verplegers uit het hele land in om in Wuhan mensen die besmet zijn geraakt met het nieuwe coronavirus te behandelen. 

Op dit moment zijn er al ruim 4100 in Wuhan aan het werk. In de stad wordt met man en macht gewerkt aan het bouwen van noodhospitalen om de enorme stroom zieken op te vangen.

In de provincie Hubei zijn inmiddels 2700 besmettingen vastgesteld. Alleen maandag al meldden zich 32.000 mensen bij ziekenhuizen omdat ze koorts hadden. Of ze het virus onder de leden hebben, moet onderzoek uitwijzen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Eerst een markt, toen een stad, nu de wereld: dit is het coronavirus

Grens met Rusland dicht

Vanwege het virus heeft Rusland in de oostelijke regio's Oblast, Chabarovsk en Amoer per direct de grens met China gesloten. De grens gaat dicht tot 7 februari. 

Rusland is niet het eerste land dat de grenzen met China sluit om verspreiding van het virus te voorkomen. Eerder deed ook Mongolië dat. Ook andere landen hebben maatregelen genomen. Zo halen bijvoorbeeld meerdere landen hun burgers terug uit Wuhan, het epicentrum van het virus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

In China slaat de paniek toe: 'Mensen worden paranoïde'

Eerste ziektegeval in Duitsland

Ook in Duitsland is het nieuwe virus vastgesteld. Het gaat om een 33-jarige man die is aangestoken door een Chinese vrouw die een zakenbezoek aan Beieren bracht.

De Duitser verkeert volgens medici in goede toestand in een ziekenhuis in München. "Hij wordt medisch in de gaten gehouden en is geïsoleerd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Zorgen om afgegrendeld Wuhan, de logistieke hub van China

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore