Ga naar de inhoud
93.000 gesprekken

Meer mensen maken gebruik van zelfmoordpreventielijn 113

Archieffoto.

Medewerkers van 113 Zelfmoordpreventie (0900-0113) voerden vorig jaar ruim 93.000 gesprekken met suïcidale mensen via de telefoon en chat. Dat aantal is bijna drie keer zoveel als in 2016.

Dat blijkt uit jaarcijfers van 113 die Trouw heeft opgevraagd. De stijging in gesprekken wil niet zeggen dat er meer mensen zelfmoord plegen. In Nederland ligt het aantal zelfdodingen al tijden rond de 1800 per jaar. 

Gebrek aan goede zorg

Volgens Judith de Heus, psycholoog van 113 Zelfmoordpreventie, speelt de toegenomen naamsbekendheid van 113 een belangrijke rol in de stijging van het aantal hulpgesprekken. Maar volgens haar staat die ook in verband met het gebrek aan goede zorg voor mensen met suïcidale gedachten. 

Lisette
Lees ook:
Lisette werkt bij de zelfmoordpreventielijn: 'Soms zijn ze al onderweg om het te doen'

Volgens De Heus moeten scholen en hulpverleners leren om de signalen beter te leren herkennen. Vaak gaan mensen die zelfmoord plegen in de maand ervoor naar hun dokter, bijvoorbeeld met relatieproblemen, vermoeidheid of pijn. De Heus: "Ze zeggen meestal niets over suïcide. Huisartsen herkennen dat dan niet."

Dweilen met de kraan open

Eerder dit jaar publiceerde 113 een onderzoek onder nabestaanden van het hoge aantal jongeren (81) dat in 2017 suïcide pleegden. Daarin klonk veel kritiek op de zorg, onder meer de ‘vicieuze cirkel van aanmelding, wachtlijsten, diagnostiek, afwijzingen en verwijzing’ waarin jongeren zouden belanden. 

Het werk van 113 noemt De Heus 'dweilen met de kraan open'. "Het helpt wel iets. Maar je moet ook de kraan repareren. Die is zo lek dat in Nederland zelfmoord doodsoorzaak nummer 1 is onder jongeren."

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie0900-0113

Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week

Charlotte wacht al 800 dagen op psychische zorg, protesteert bij ministerie

02:27
Charlotte Bouwman wacht al 804 dagen op zorg omdat ze sinds acht jaar suïcidaal is. Telkens belandt ze op wachtlijsten en daar is ze klaar mee.