Aanpassen onderzoeksresultaten

'Beïnvloeding binnen top Inspectie voor Justitie en Veiligheid'

28 januari 2020 04:23
Het ministerie van Justitie en Veiligheid.

De Inspectie voor Justitie en Veiligheid heeft jarenlang onderzoeksresultaten aangepast, waardoor informatie werd weggehouden voor partijen als de Tweede Kamer. Dat gebeurde onder druk van topambtenaren, zeggen klokkenluiders.

Zeven medewerkers van de Inspectie voor Justitie en Veiligheid stapten in 2017 naar de coördinator Integriteit. Dat meldt het AD op basis van bronnen in en rondom de Inspectie. De medewerkers dienden klachten in over een cultuur van 'oneigenlijke beïnvloeding'.

Dood Mitch Henriquez

Als voorbeelden van die beïnvloeding noemen de klokkenluiders onderzoeken naar de politie, de brandweer, de toepassing van de nekklem na de dood van Mitch Henriquez en de IND. Bij het IND-onderzoek zou volgens de inspecteurs zeer gevoelige informatie buiten het rapport zijn gehouden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nog steeds onduidelijk hoe Orlando (17) om het leven kwam

Op telefoons van asielzoekers werd bij het IND-onderzoek kinderporno aangetroffen en werden martelvideo's gevonden, maar niet in alle gevallen leidde dat tot onderzoek. "Mogelijk zijn er terroristen doorgevoerd naar een AZC", zegt een bron bij de Inspectie. "Dat mocht niet in het rapport verschijnen."

Onderzoek stilgezet 

Een ander voorbeeld van de cultuur van beïnvloeding zou het onderzoek zijn dat de Auditdienst Rijk (ADR) in 2017 deed naar gemelde misstanden. De ADR zou het rapport over de brandweerzorg onderzoeken en daarna overschakelen naar de andere meldingen, maar toenmalig plaatsvervangend Secretaris-Generaal Ronald Barendse zou de onderzoeken in een vroeg stadium hebben stilgezet.

Justitie en de Inspectie voor Justitie en Veiligheid ontkennen dat er fouten zijn gemaakt bij het ADR-rapport. De Kamer zou altijd goed zijn geïnformeerd, zegt de Inspectie. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gezichtsherkenning in de openbare ruimte: moeten we daar blij mee zijn?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore