'Bot beleid' gevoerd

'TikTok censureerde gehandicapten en trans mensen'

28 januari 2020 00:38 Aangepast: 28 januari 2020 10:22
Met TikTok kunnen gebruikers muziek- en dansvideo's uploaden.

Het sociale netwerk TikTok is lange tijd onzorgvuldig omgesprongen met de veiligheid en rechten van gebruikers. Zo werd er weinig gedaan aan seksueel ongepaste commentaren op het platform. Daarnaast censureerde de app video's van mensen die lijden aan obese, trans mensen en gehandicapten.

Ook werden politieke boodschappen geweerd. Dat blijkt uit onderzoek van NRC, dat sprak met meerdere oud-medewerkers die tot ver in 2019 nog voor het bedrijf werkten. Ook kreeg de krant bedrijfsdocumenten en audio-opnamen in handen. 

700.000 gebruikers in Nederland

TikTok is een app waarop gebruikers korte muziek- of dansvideo's kunnen delen. De app is vooral populair onder kinderen. Het bedrijf is in handen van een Chinees techbedrijf. In Nederland heeft de app 700.000 gebruikers en is het platform het populairst onder 10, 11 en 12-jarigen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Gebruik Facebook in Nederland zit weer in de lift'

In het voorjaar van 2019 kregen medewerkers van de Nederlands-Duitse tak van het bedrijf in Berlijn te horen dat het verwijderen van ongepast seksueel commentaar niet bij hun kernwerkzaamheden hoort.

Dagelijks meldingen 

Volgens Helpwanted, een hulplijn voor jongeren die te maken krijgen met online misbruik, komen er dagelijks meldingen binnen van TikTok-gebruikers. De organisatie schat dat vrijwel elk kind op de app op den duur te maken krijgt met ongepaste opmerkingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze jaren 80 hit is weer een gigantische hit dankzij TikTok

De medewerkers in Berlijn zeggen met een lijst voor 'speciale gebruikers' te hebben gewerkt. Daarbij ging het vooral om gehandicapten, obese gebruikers en transgenders. Zij werden vaak gecensureerd. "Niks wat in de ogen van Beijing aanstootgevend was, kwam erdoor", zegt een oud-medewerker. 

Reactie TikTok

In een reactie zegt TikTok 'bot beleid' te hebben gevoerd en incorrecte richtlijnen te hebben gebruikt. Het bedrijf opent binnenkort een 'trust and safety'-afdeling in Dublin. Van censuur van trans mensen en gehandicapten zou inmiddels geen sprake meer zijn. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van