'Steeds populairder'

Wereldkampioen frikandellen eten reageert op stikincident: 'Gezondheid staat voorop'

27 januari 2020 17:21
Ton Firing (r) uit Dordrecht is wereldkampioen frikandellen eten. Beeld © Ton Firing

Dat een Australische vrouw tijdens een eetwedstrijd is gestikt in een stuk cake is natuurlijk vreselijk, zegt Ton Firing. Maar de wereldkampioen frikandellen eten, vindt eetwedstrijden absoluut niet gevaarlijk. "Gezondheid staat voorop. Als het gevaarlijk zou zijn, zou ik meteen stoppen."

Vrienden viel het altijd al op: de 20-jarige Ton Firing kan eten als de beste. "Bij het avondeten vul ik met gemak drie keer mijn bord met een stamppot van mijn moeder."

Eten onder luid gejuich

Dus gaven vrienden hem twee jaar geleden op voor een eetwedstrijd: zo veel mogelijk eten onder luid gejuich. "Ik begon met gehaktballen eten. Toen werd ik tweede. Daarna deed ik mee aan wedstrijden pannenkoeken eten en kroketten."

Dat smaakte naar meer. Frikandellen zijn Tons favoriet. In 2018 won hij in Schiedam het WK Frikandellen-eten. In een kwartier tijd at hij bijna 18 frikandellen. "Met appelmoes. Dat glijdt het beste", zegt hij.

Eetwedstrijden steeds populairder

Het fenomeen eetwedstrijden komt overwaaien uit Amerika. In Nederland winnen de wedstrijden aan populariteit, weet Ton. "Je ziet steeds meer landelijke, maar ook regionaal georganiseerde eetwedstrijden. Tijdens feestweken bijvoorbeeld of op kermissen."

De organisator van de site Eetwedstrijden.nl bevestigt dat. Deelnemers kunnen zich daar opgeven voor eetwedstrijden in hun buurt. Steeds meer vrouwen eten voor de sport, meldt de site. 

Ton snapt dat wel: "Er hangt altijd een heel gezellige sfeer. Het is grappig en leuk om te doen. En je kunt er best een aardig zakcentje mee verdienen. Geen duizenden euro's hoor." 

Caitlin Nelson stierf tijdens een pannenkoek-eetwedstrijd. Caitlin Nelson stierf tijdens een pannenkoek-eetwedstrijd.

Gaat mis

Maar het gaat ook wel eens mis. Dit weekend nog: in Australië stikte een vrouw in haar cake. Ze overleed, voor het oog van het publiek bij de wedstrijd. En het is niet de eerste keer: de Amerikaanse Caitlin stierf in 2017 tijdens een pannenkoekenwedstrijd op haar universiteit. 

Ton laat zich hierdoor niet afschrikken. Hij is niet bang voor zijn gezondheid. "Ik heb nog nooit een nare ervaring meegemaakt tijdens een wedstrijd. Als ik maar één moment zou denken dat mijn gezondheid op het spel staat, zou ik direct stoppen. Gezondheid is het allerbelangrijkste."

Niet gezond

Maar 15 frikandellen eten in een kwartier tijd, is toch niet bepaald gezond? "Na zo'n wedstrijd zit ik ook heel erg vol. Maar daarna doe ik weer een tijd rustig aan. Ik ga sporten, waardoor ik ook niet aankom door zo'n wedstrijd. Mensen worden hooguit weleens misselijk, maar daar blijft het wel bij. Ik heb nog nooit iets naars gezien."

Eten kun je trainen, vertelt Ton. De wereldkampioen frikandellen heeft zelfs een eigen coach. "Die helpt me met trainingsschema's. Je wilt zo langzaam mogelijk vol raken. Een paar weken voor de wedstrijden begin ik met trainen. Ik train dan ook met sauzen. De één spoelt namelijk beter weg dan de ander. De laatste week eet ik een paar keer heel veel in korte tijd."

Ton, die voor boekhouder studeert, heeft nog wel een tip: "Je moet niet iets doen waar je niet achter staat. Ga dus niet iets eten wat je niet lekker vindt. Ik ben dol op frikandellen. Daarom kan ik dit."

Ongevallen met eetwedstrijden

  • Een 60-jarige vrouw is afgelopen weekend tijdens een eetwedstrijd om het leven gekomen. Dat gebeurde in een hotel in de Australische deelstaat Queensland, waar de vrouw stikte in een stuk cake.
  • In ons land zijn zover bekend geen ongevallen bekend. 
  • Wel ging het vaker mis in het buitenland.
  • Een 41-jarige man overleed in september vorig in Californië nadat hij had deelgenomen aan een taco-eetwedstrijd. Hij stortte tijdens de wedstrijd in elkaar.
  • Een Argentijnse profbokser verslikte zich in november 2018 tijdens een croissant-eetwedstrijd. 
  • De 20-jarige student Caitlin Nelson stierf in maart 2017 tijdens het eten van ‘zo veel mogelijk pannenkoeken'. De moeder klaagde de universiteit die de wedstrijd organiseerde aan. 'Zo wedstrijd is veel gevaarlijker dan je denkt', zei ze.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Familie overleden deelneemster eetwedstrijd sleept organisator voor rechter

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore