Ga naar de inhoud
Coronavirus

Ministerie onderzoekt terughalen 20 Nederlanders uit Chinese stad Wuhan

Inwoners van Wuhan dragen op straat mondkapjes Beeld © EPA

Nederland kijkt of ze de ongeveer 20 Nederlanders die aanwezig zijn in de Chinese stad Wuhan moeten terughalen. Dat doen ze vanwege de uitbraak in de Chinese stad van het coronavirus. Andere Europese landen halen inmiddels hun burgers terug uit China.

De evacuatieplannen gelden voor de hele provincie Hubei, maar alle bij de ambassade geregistreerde Nederlanders bevinden zich in Wuhan. Die stad is het epicentrum van een virusuitbraak die inmiddels aan tachtig mensen het leven heeft gekost.

Martijn
Lees ook:
Martijn is in Wuhan, waar het coronavirus uitbrak: 'Straten zijn leeg'

Vandaag werd bekend dat na de Verenigde Staten, Japan, Frankrijk en Rusland ook Spanje en Groot-Brittannië hun burgers vanwege het coronavirus terughalen uit de Chinese provincie Hubei. De landen nemen deze maatregel om verdere verspreiding te voorkomen.

Het coronavirus heeft volgens officiële cijfers al aan zeker tachtig mensen het leven gekost. Ruim 2700 personen raakten besmet.

Ook mensen die (nog) niet ziek zijn kunnen het coronavirus uit Wuhan verspreiden

01:12
Het nieuwe coronavirus is ook besmettelijk tijdens de incubatietijd. Dat zegt de Chinese gezondheidsraad.
Onderzoekers
Lees ook:
Onderzoekers KU Leuven werken aan vaccin tegen nieuw coronavirus

Maatregelen

De Spaanse regering laat weten dat het in totaal om twintig landgenoten gaat die terug worden gehaald. Hoeveel Britten momenteel in Hubei verblijven is niet bekendgemaakt.

Ook andere landen nemen maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Zo kondigde Maleisië maandag aan geen mensen uit Hubei meer toe te laten. Dat geldt ook voor de Chinese autonome regio Macau, dat bekendstaat om het goktoerisme.

Mongolië sloot eerder al de grens met China. Verder blijven alle onderwijsinstellingen daar dicht tot 2 maart.

De verwachting is dat het aantal besmettingen nog zal oplopen. Vanwege het virus zitten meerdere Chinese steden 'op slot'.