Ga naar de inhoud
Strafzaak in maart

MH17-verdachte doet via advocaat toch mee aan proces

Gedenksteen voor de slachtoffers van vlucht MH17 in Oost-Oekraïne. Beeld © ANP

Bij de rechtbank Den Haag heeft zich een advocaat gemeld namens een of meerdere MH17-verdachten. Om welke verdachte(n) het gaat, is onduidelijk. De bekendste verdachte, Igor Girkin, zegt tegen RTL Nieuws dat hij het in ieder geval niet is.

Dat er nu minstens één verdachte via een advocaat meedoet aan het proces, is opmerkelijk. Tot dusver wilden de verdachten op geen enkele manier aan de strafzaak in Nederland meedoen. De MH17-strafzaak begint op 9 maart 2020 in Nederland. Het Openbaar Ministerie heeft vier verdachten aangeklaagd voor betrokkenheid bij de ramp. In een reactie laat een woordvoerder weten tevreden te zijn dat er in ieder geval iemand zich gemeld heeft voor de strafzaak: "We zijn benieuwd naar zijn kant van de zaak en hopen dat alle vier de verdachten zich zullen melden om hun kant van de zaak te vertellen." 

"We staan er dubbel in", reageert Piet Ploeg van de Stichting MH17. "Aan de ene kant zal het proces aanzienlijk langer gaan duren, maar aan de andere kant is het voor de geloofwaardigheid van het proces goed dat er tegenspraak zal zijn."

Onbekende advocaat

Het inhuren van een advocaat betekent overigens niet dat de verdachten in de Nederlandse rechtbank zullen verschijnen of hun straf zullen accepteren. Wel zullen de belangen van zeker een verdachte dus worden verdedigd via een advocaat. Om welke Nederlandse advocaat het gaat, is nog niet bekend. Volgens Marieke de Hoon, universitair docent Internationaal Strafrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam, is deze tactiek heel slim. "De verdachten kunnen nu zelf veilig blijven waar ze zijn en toch invloed hebben op het proces door de advocaat."   

Oekraïne
Lees ook:
Oekraïne levert MH17-verdachte uit aan Rusland

De bekendste van de vier MH17-verdachten Igor Girkin zegt tegen RTL Nieuws dat hij in ieder geval niet degene is die zich juridisch laat bijstaan: "Ik ben er niet van op de hoogte dat ik een advocaat heb. Misschien is hij aan mij toegewezen, zoals dat in Rusland gebeurt?"

Erkenning rechtbank

Igor Girkin, die ook wel bekend staat onder zijn bijnaam Igor Strelkov, blijft de Nederlandse strafzaak afwijzen: "Hoe dan ook: het kan me helemaal niets schelen of ik een advocaat ga krijgen of niet. Ik erken de bevoegdheid van de Nederlandse rechtbank niet. En zelfs als ik op een of andere manier voor dat gerecht beland, ga ik niet meedoen aan het proces. En niemand kan mij dwingen om te gaan staan op bevel van jullie rechters."

Rampvlucht MH17

Vlucht MH17 werd op 17 juli 2014 uit de lucht geschoten. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder hen waren 196 Nederlanders. Het gebeurde boven een oorlogsgebied in Oost-Oekraïne, waar het Oekraïense regeringsleger vecht tegen rebellen die steun krijgen uit Moskou.

Uit internationaal onderzoek bleek dat het vliegtuig was neergehaald met een Buk-raket uit Rusland. Moskou heeft altijd ontkend en, met verschillende theorieën, steeds Oekraïne beschuldigd.

Twee andere verdachten, Sergej Doebinski en Oleg Poelatov, reageerden niet meteen op een verzoek tot commentaar.