Ontsnappingspoging Zutphen

'Tot levenslang veroordeelde Omar L. stond bijna buiten de gevangenispoort'

27 januari 2020 13:15 Aangepast: 27 januari 2020 13:23
Politie bij de gevangenis in Zutphen. Beeld © ANP

De uitbraakpoging van de tot levenslang veroordeelde Omar L. in de gevangenis van Zutphen vorige week zondag was bijna gelukt. L. stond al op de luchtplaats en was enkele meters en slechts één deur van zijn vrijheid verwijderd.

Maar zijn vier bevrijders strandden op die laatste horde, een zware deur die ze niet open konden slijpen. Dat zeggen personeel en gedetineerden van de PI Achterhoek in Zutphen en bronnen rond het rechercheonderzoek naar de uitbraakpoging tegen De Telegraaf. 

Schuifdeur vastgezet

Volgens die bronnen was de ontsnappingspoging goed doordacht. Een van de vier handlangers van L. meldde zich 's morgens als bezoeker bij de gevangenis. Hij wist een schuifdeur vast te zetten, zodat zijn drie kompanen ook binnen konden komen.

Beelden van arrestatie na ontsnappingspoging gevangenis Zutphen

Bij Wehl zijn drie personen aangehouden die volgens de politie betrokken waren bij de ontsnappingspoging uit de gevangenis in Zutphen. De politie loste bij de actie een waarschuwingsschot.

Was het de vier gelukt om ook de volgende deur te openen, dan had Omar L. zo naar buiten kunnen lopen. Maar het forceren van die deur ging mis omdat ze zich volgens een bron in de gevangenis vergist hadden in het materiaal van de deur.

Lege accu

Bovendien was de accu van de slijptol waarmee ze de deur wilden openen leeg en hadden ze geen reserve-accu. 

Tijdens de ontsnappingspoging stond er op het terrein van de PI Zutphen een bestelbusje in brand. Dat was waarschijnlijk een afleidingsmanoeuvre.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Beveiliging gevangenis Zutphen op scherp: 'Iedereen moet in de cel blijven'

Ongewapend

De politie heeft de vier mannen gearresteerd. Drie van hen werden opgepakt op de provinciale weg bij Wehl. De vierde verdachte werd gearresteerd bij Zevenaar.

Volgens De Telegraaf hebben de vier de Franse nationaliteit en zijn ze van Marokkaanse afkomst. Zij waren niet gewapend. Omar L. is na de ontsnappingspoging overgebracht naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.

Sinds de verijdelde ontsnappingspoging is de beveiliging in de PI Zutphen flink aangescherpt, merkte RTL Nieuws-verslaggever Marcel Maijer tijdens een bezoek aan de gevangenis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Videobeelden van arrestaties na ontsnappingspoging gevangenis Zutphen

Wie is Omar L.?

In juni vorig jaar kreeg Omar L., een kopstuk van de zogenoemde Mocro-maffia, een levenslange gevangenisstraf. Samen met Hicham M. is hij schuldig bevonden aan betrokkenheid bij twee liquidaties en drie pogingen tot liquidaties. De rechtbank zei tijdens de rechtszaak dat L. en zijn mannen dodenlijsten hadden. Omar L. was volgens de rechtbank de opdrachtgever, Hicham M. was de schutter.

De dubbele liquidatie eind 2012 in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt zou het startpunt zijn geweest voor het geweld van Omar L. De broer van L. was toen een van de doden. De liquidaties die de mannen uitvoerden waren onderdeel van de onderwereldvete die daarop volgde.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore