Rechtszaak begonnen

Nog steeds onduidelijk hoe Orlando (17) om het leven kwam

27 januari 2020 12:33 Aangepast: 27 januari 2020 13:29
Vrienden en familie liepen met een portret van Orlando Boldewijn een stille tocht. Beeld © ANP

Er blijven nog steeds veel vragen onbeantwoord over de manier waarop de 17-jarige Orlando Boldewijn is omgekomen. Misschien wordt het zelfs nooit helemaal duidelijk wat er is gebeurd. Dat zei het Openbaar Ministerie vanochtend in de rechtbank van Den Haag.

De Rotterdamse tiener kwam in februari 2018 na een date niet meer thuis. Er werd dagenlang intensief naar hem gezocht en zijn lichaam werd ruim een week later in het water gevonden in de Haagse wijk Ypenburg.

Date op het water

De persoon met wie Orlando een afspraakje had, Roy B., stond vanochtend voor het eerst voor de rechter tijdens een niet-inhoudelijke behandeling. De 29-jarige man was vaak op het water in de wijk Ypenburg met zijn drijvend vissershuisje te vinden. In dat huisje zou hij ook de date met Orlando hebben gehad. En precies daar is Orlando ook gevonden, op de bodem van de plas.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Orlando herdacht met een waarschuwing: 'Jongens, ga zo snel mogelijk weg van Grindr'

Roy B. heeft eerder al verklaard dat hij de jongen uit Rotterdam die nacht in het ijskoude water bij zijn woonbootje heeft zien spartelen, maar dat hij hem niet heeft geholpen en ook geen hulp heeft ingeroepen. 

Intensieve verhoren

Onderzoek heeft geen aanwijzingen opgeleverd die zijn scenario weerleggen, zei de officier van justitie vanochtend. Maar het OM zei ook dat er nog veel vragen door Roy B. niet beantwoord zijn, ondanks de vele intensieve verhoren die met hem zijn gepleegd.

Advocaat Sébas Diekstra, die de moeder van Orlando bijstaat, laat weten dat het een zware dag voor zijn cliënte is geweest. "De moeder zag er erg tegenop om vandaag naar de zitting te komen. Zij is dankbaar voor de steun die zij van familie en vrienden krijgt tijdens dit moeilijke proces."

Verdachte is bang

B. is aangeklaagd voor mishandeling met de dood tot gevolg, dood door schuld dan wel het nalaten van het verlenen van hulp. Hij was niet aanwezig op de zitting. Volgens zijn advocate is hij bang, onder meer door alle aandacht van de media en bedreigingen. 

Het OM en advocaat Diekstra willen dat B. bij een volgende zitting wel naar de rechtbank komt om zich te verantwoorden. Diekstra: "Desnoods door hem met een bevel medebrenging door de politie op te laten halen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore