Grote verslagenheid

Nederlandse NBA-ster Elson: 'Kobe gaf je een hand en wilde dan één ding: winnen'

27 januari 2020 14:13 Aangepast: 27 januari 2020 19:04
Francisco Elson won als eerste Nederlander in de NBA. Beeld © Franciso Elson

"Kobe Bryant was een held, een legende. Hij wilde zo graag winnen, ik ken niemand die zo hard heeft gewerkt", zegt Rotterdammer en NBA-kampioen van 2007 Francisco Elson. Hij speelde tijdens zijn NBA-carrière meerdere keren tegen de basketbalgrootheid die gisteren omkwam bij een helikoptercrash.

Francisco Elson (43 jaar, 2,13 meter) schreef in 2007 geschiedenis: als eerste Nederlandse basketbalspeler werd hij met de San Antonio Spurs kampioen in de NBA, de meest prestigieuze basketbalcompetitie ter wereld.

'Niet geloven'

Hij denkt nog regelmatig aan zijn basketbalperiode, maar sinds gisteren is het verleden aanweziger dan ooit. "Mijn neef belde; dat Kobe was omgekomen. Ik kon het niet geloven. Fake news, dacht ik."

Maar toen hij de beelden zag van de helikoptercrash drong het langzaam tot hem door. "Vreselijk. Mijn gedachten gaan steeds weer naar de NBA-tijd. En naar Kobe."

Rotterdammer aan de bak in Amerika

Elson, opgegroeid in Rotterdam-West, ging zelf relatief laat basketballen, op zijn twaalfde. Zijn broer was zijn grote voorbeeld. Hij overleed op jonge leeftijd. 

"Dat een jongen uit Rotterdam aan de bak mocht in de Amerikaanse basketbalcompetitie is weinigen gegeven. Dat heb ik altijd goed beseft", zegt Elson.

'Verliezen was geen optie'

In de tien jaar dat Elson in de NBA speelde, speelde hij meerdere keren tegen Bryant.  "Lange gesprekken voerden we niet. Je gaf elkaar een hand en dan ging je spelen."

Hij vervolgt: "Bryant zag de tegenstander als zijn vijand die gesloopt moest worden. Het draaide bij hem maar om één ding: winnen. Verliezen was geen optie. Zijn gedrevenheid om te winnen; het was niet normaal."

'Beste wedstrijd'

Elson speelde zijn beste wedstrijd ooit toevallig tegen Bryant. "Dat we wonnen, kon Kobe bijna niet geloven.  De wedstrijd was afgelopen, het publiek was al naar huis, maar hij bleef maar schieten."

Kenmerkend voor de Amerikaan. "Die wilskracht en dat doorzettingsvermogen; die man was niet te stoppen. Hij wilde zijn tegenstanders vernietigen. Dat zijn team zo vaak won, kwam door hem. Bryant wist iedereen te motiveren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Los Angeles Clippers eren Bryant met zege

Lionel Messi

De oud-basketballer vergelijkt de grootheid van Bryant met Lionel Messi. "Hij was zo vastberaden: hij wilde winnen, iets anders was geen optie. En hij had impact: hij wist met zijn vastberadenheid de rest van zijn team mee te krijgen.

"Hij was ook niet te stoppen. Hij heeft misschien wel honderd blessures gehad; maar hij ging maar door. Tijdens een wedstrijd scheurde zijn achillespees. Een normale speler zou direct stoppen, maar hij ging door."

Knieblessure

Elson stopte in 2014 vanwege een knieblessure. Hij ging terug naar Nederland, naar zijn familie en vrienden. Bryant stopte in april 2015, ook vanwege blessures. Met een ongekende score van 60 punten schitterde hij in zijn laatste wedstrijd.

Ook na zijn carrière bleef hij een groot voorbeeld, zegt Elson. "Hij bleef zijn kennis delen en trainde onder meer sporters. Hij is het levende bewijs dat als je hard werkt je bijna alles kan bereiken. ZIjn motto zal altijd blijven voortleven."

Kobe Bryant (41)

  • De Amerikaanse basketballegende Kobe Bryant is zondag omgekomen bij een helikoptercrash in de staat Californië. 
  • Hij werd 41 jaar.
  • Ook zijn 13-jarige dochter en zeven anderen kwamen om het leven. 
  • Bryant gebruikte al jaren een helikopter om de verkeersdrukte in Los Angeles te omzeilen.
  • Bryant geldt als een van de beste basketballers aller tijden.
  • Michael Jordan reageerde geschokt: 'Kobe was als een broertje voor mij'. 

Ondernemer Elson

Elson is nu ondernemer. "Ik breng spierverzorgende crème op de markt. In Amerika is die crème nummer 1 onder topsporters en het gaat  ook goed in ons land."

Voor het geld hoeft de oud-prof het niet te doen. "Maar ik wil bezig zijn, mensen inspireren en vooral: mensen aan het sporten krijgen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore