De verkoop van energiebedrijf Eneco heeft een onverwachte wending gekregen. Omdat koper Mitsubishi in de Tweede Wereldoorlog Nederlanders dwangarbeid liet verrichten, stribbelen de 44 gemeenten die moeten tekenen voor de verkoop nu tegen. Zij willen dat Mitsubishi in gesprek gaat met de slachtoffers.
Dat schrijft Trouw. Eind vorig jaar besloot het Japanse Mitsubishi om energiebedrijf Eneco voor 4,1 miljard euro over te nemen. Daar profiteren vooral Nederlandse gemeenten van, zij zijn aandeelhouders van Eneco. De grootste aandeelhouder, gemeente Rotterdam, zou aan de deal 1,3 miljard euro overhouden.
Gemeenten zijn aandeelhouder
Hoewel de deal vorig jaar al door de aandeelhouderscommissie werd goedgekeurd, moeten de 44 gemeenten nog definitief besluiten of ze hun aandelen wel willen verkopen. De eerste berichten daarover leken hoopgevend.

Mede omdat Mitsubishi en Eneco al sinds 2012 samenwerken aan duurzame projecten is het onderlinge vertrouwen groot. Ook de raad van bestuur en de raad van commissarissen van Eneco lieten weten unaniem voor de deal te zijn.
Ruim 600 dwangarbeiders
De 44 gemeenten willen nu echter dat de Japanners eerst gaan praten met de Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog dwangarbeid voor het bedrijf moesten verrichten.
Naar schatting 7300 Nederlandse krijgsgevangenen moesten vanuit Nederlands-Indië naar Japan om te werken als dwangarbeider. Ten minste 661 van hen werkten in de mijnen en op de scheepswerven van Mitsubishi. Zeker elf van hen zijn nog in leven.
Het is niet duidelijk of de gemeenten willen dat Mitsubishi ook excuses maakt of compenseert.

In contact met slachtoffers
"Wij kennen de schokkende en aangrijpende verhalen van de krijgsgevangenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog dwangarbeid hebben moeten verrichten voor Japan", vertelt de aandelencommissie van Eneco in Trouw.
"We hebben deze verhalen en de zorgen overgebracht aan vertegenwoordigers van Mitsubishi Corporation en hen verzocht om in contact te treden met de slachtoffers en hun vertegenwoordigers."
'Bedrijf pas in 1954 opgericht'
Het is nog onduidelijk hoe de Japanners gaan reageren op het verzoek. Een woordvoerder van Mitsubishi laat in een reactie aan Trouw weten dat het bedrijf pas in 1954 is opgericht, 'negen jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog'. Hoewel dat op papier inderdaad klopt, bestaat Mitsubishi al sinds 1870.
Volgens Trouw maakte Mitsubishi in 2015 en 2016 al eerdere excuses aan Amerikanen en Chinezen die in het verleden als dwangarbeiders te werk waren gesteld.
