Telling

Opvallend veel pimpelmezen in Nederlandse tuinen

26 januari 2020 18:54 Aangepast: 27 januari 2020 09:02
Een pimpelmees

Het aantal pimpelmezen in Nederlandse tuinen is flink toegenomen. Dat is de voornaamste uitkomst van de halfjaarlijkse tuinvogeltelling. Volgens de Vogelbescherming heeft dat te maken met het voedselgebrek voor de vogels in Oost-Europa.

Afgelopen voorjaar kenden de pimpelmezen in Oost-Europa een prima broedseizoen, waardoor ze vervolgens met zo veel waren dat er daar niet genoeg te eten was. In Nederlandse tuinen vinden ze dat wel, zo lijkt het.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Merel, mus of ekster? Kinderen herkennen vogelsoorten slecht

De pimpelmees is daarmee de op twee na meest getelde vogel, na zijn grotere neef de koolmees en de huismus, die al jaren op 1 en 2 staan in de telling. Pimpelmezen keren na een jaartje afwezigheid nu weer terug in de top 3. 

Zachte winter merkbaar

De zachte winter tot zover is vooral merkbaar buiten de top 10. Zo telden opvallend veel mensen een tjiftjaf in hun tuin. Deze insecteneter verlaat Nederland normaal gesproken in de winter. Dat effect is zo sterk dat de roep van de tjiftjaf voor veel natuurliefhebbers zelfs de aankondiging is voor de zomer.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Essent: energierekening 30 euro lager door zachte winter

Goed nieuws is er ook voor de merel. Dat was ooit de meestvoorkomende vogel in Nederland, totdat in 2016 het Usutuvirus keihard toeslag en de populatie enorm afnam. Helemaal vrij van de gevolgen zijn de merels nog niet, maar ze handhaven zich wel weer opnieuw in de top 5 met een 'min of meer stabiel aantal', schrijft de Vogelbescherming.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore