Discriminatie

Hoge boete voor Delta vanwege uit vliegtuig zetten van 'zwetende' moslim

26 januari 2020 17:29
Delta Airlines zette de islamitische passagier onterecht van boord. Beeld © ANP

De Amerikaanse vliegtuigmaatschappij Delta Airlines heeft een boete van omgerekend 45.000 euro gekregen, omdat tot twee keer moslims van boord werden verwijderd zonder enige reden. Een van die incidenten vond in 2016 plaats op Schiphol.

Een man werd in de zomer van 2016 verwijderd uit een vliegtuig dat van Amsterdam naar New York zou vliegen, omdat het cabinepersoneel en enkele passagiers vonden dat hij zich verdacht gedroeg. Dat schrijft de Amerikaanse nieuwszender CNN. Hij zou voor het aan boord gaan een 'verdacht pakketje' van iemand hebben ontvangen en hebben gezweet toen hij op zijn stoel zat.

Achtergrondcheck

De gezagsvoerder nam poolshoogte, maar zag geen reden om de man van boord te zetten. Ook de beveiliging van de maatschappij zag daar geen reden voor na een achtergrondcheck van de man. Volgens hen waren er 'geen rode vlaggen' en kon het vliegtuig gewoon vertrekken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Delta gaat meer vliegen op Schiphol

De piloot besloot uiteindelijk toch om het vliegtuig om te keren, omdat het personeel zei zich 'oncomfortabel' te voelen door de passagier met islamitische achtergrond. De man werd van boord verwijderd. 

Discriminatie

Na controle werd niets verdachts gevonden. Het Amerikaanse ministerie van Transport oordeelt nu dat dit incident, net als een soortgelijk incident op een vlucht van Parijs naar Ohio, discriminerend was en dat de Amerikaanse vliegmaatschappij daarmee de wet overtreden heeft. 

Een woordvoerder van de maatschappij ontkent dat er discriminerend gedrag heeft plaatsgevonden. Delta Airlines moet, naast het betalen van de boete, ook lessen in mensenrechten geven aan het personeel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Turkse Nederlander voelt band met Nederland, maar heeft last van discriminatie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore