Temperatuur loopt op

Eind aan rustig weer: korrelhagel en flinke wind in aantocht

26 januari 2020 09:53

Het eind van het rustige en droge weer is in zicht, meldt Buienradar.  Vooral dinsdagochtend moeten we rekening houden met onstuimig weer.

Morgen is het nog een dag met veel bewolking en nauwelijks zon. Er vallen een aantal buien, vooral in de middag. In de loop van de avond gaat het vanuit het zuidwesten overal regenen.

Dinsdagochtend kan het flink gaan regenen en waaien. De ochtendspits kan daar zeker in de Randstad last van gaan krijgen, zegt Leander de Wit van Buienrader. Ook kan er lokaal korrelhagel naar beneden komen.

Wat is korrelhagel?

Korrelhagel zien we vooral bij buien in redelijk koud weer, in Nederland dus vooral in de wintermaanden. In een bui ontstaan verticale luchtbewegingen. Hierdoor kan een waterdruppel opstijgen in de wolk. Bovenin de wolk is het een stuk kouder en bevriest de waterdruppel.

Het wordt dan eerst een sneeuwvlokje, als die vlok dan weer door de wolk naar beneden valt, botst hij met onderkoelde waterdruppels. Dit zijn druppels die kouder zijn dan 0 graden maar niet bevriezen omdat ze zich nergens aan kunnen hechten. Als deze onderkoelde druppels zich kunnen hechten aan de sneeuwvlok ontstaat er een ijslaagje rondom die sneeuwvlok. Het wordt dan dus een hagelsteentje.

Korrelhagel bestaat vaak uit witte bolletjes die niet doorzichtig zijn. Het is veel zachter dan gewone hagel en wordt niet groter dan 5 millimeter.

Ook na dinsdag blijft het wat wisselvallig met regen en af en toe zon.

Wat betreft de temperatuur is het winter nog ver weg. De komende dagen blijft die nog net onder de 10 graden, maar in het weekend gaat het naar de dubbele cijfers.

Winterse neerslag: zo ontstaan sneeuw, hagel, ijzel en regen

Eerder maakten we deze uitlegvideo over hoe winterse neerslag precies ontstaat
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore