Strop voor Zeeland

Afspraak is afspraak: ChristenUnie wil verhuizing mariniers door laten gaan

25 januari 2020 19:30 Aangepast: 25 januari 2020 21:27
Archieffoto Beeld © ANP

De nieuwe kazerne voor 1800 militairen moet gewoon in Vlissingen komen, vindt regeringspartij ChristenUnie. De coalitiepartner stelt dat het kabinet zich aan de afspraak moet houden. Daarmee legt de partij extra druk op het kabinet, dat worstelt met het besluit. Veel mariniers hebben aangegeven niet naar Zeeland te willen.

"Dit is een belofte uit 2012", zegt Joël Voordewind. Afspraak is afspraak, wil de ChristenUnie daarmee zeggen.

Eergisteren berichtte RTL Nieuws dat de verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen niet doorgaat. Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) legde een voorstel op tafel om de hele verhuizing af te blazen. De mariniers zien het namelijk niet zitten om te verkassen, omdat ze vrezen dat gezinnen uit elkaar worden getrokken en dat sociale contacten verloren gaan.

Spagaat

Voor de provincie Zeeland dreigt daardoor een enorme strop. De provincie heeft al tientallen miljoenen uitgegeven aan de voorbereidingen voor de komst van de militairen. Staatssecretaris Visser bevindt zich in een spagaat: "Ik sta nu voor de situatie dat ik een zorg heb voor de toekomstbestendigheid en de continuïteit van het korps, en aan de andere kant ook de zorg voor Zeeland."    

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Premier Rutte 'baalt ontzettend' van verhalen over verhuizing marinierskazerne

Voordewind verduidelijkt de stelling van zijn partij. "Ik vind ook dat je als betrouwbare overheid je aan je afspraken moet durven houden. Er zijn zoveel verwachtingen gewekt bij Zeeland. Dan kun je eigenlijk niet na acht jaar zeggen: 'we stoppen ermee'."

'Perspectieven voor Zeeland'

Premier Rutte gaf gisteren al blijk van zijn onvrede over de situatie. "Ik baal er ook ontzettend van hoe dit is gegaan", zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie. De Vlissingse wethouder Vader noemde het afblazen van de verhuizing het 'schofferen van een hele provincie' tegen Omroep Zeeland.

Maar voor de ChristenUnie is het helder: gewoon naar Vlissingen met de kazerne. "Dit geeft perspectieven voor Zeeland", ziet Voordewind. "We staan weleens bekend als een kabinet voor de Randstad. Dit laat duidelijk zien dat we kiezen ook voor de buitengebieden. Zeeland heeft deze werkgelegenheid heel hard nodig."

Verhuizing marinierskazerne

  • In 2012 werd het besluit genomen om in Vlissingen de Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne te bouwen, ter vervanging van de kazerne in Doorn.
  • Er zouden 1800 mariniers worden gevestigd, maar de bouw werd meerdere keren uitgesteld.
  • Dat zou tussen de 100 en 200 miljoen gaan kosten, werd destijds gemeld. 
  • Veel mariniers zagen zo op tegen de verhuizing naar Zeeland, dat een ware leegloop ontstond bij het korps.
  • Het zorgde voor veel onrust en politieke druk.
  • Staatssecretaris Visser van Defensie heeft voorgesteld om de verhuizing af te blazen.
  • Die berichten leidden tot woede bij de Zeeuwen. 
  • Er wordt nu gekeken of de mariniers naar Nieuw Milligen (nabij Apeldoorn) kunnen verhuizen.

Staatssecretaris Visser komt eind maart met een besluit. Als Zeeland toch niet de bestemming van de nieuwe kazerne wordt, dan eist de ChristenUnie een flink compensatiepakket voor de provincie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore