Nieuwe klanten

Vlissingen vist achter het net, ondernemers rond Apeldoorn zien kansen

24 januari 2020 17:20

Nu de verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen niet doorgaat, maken ondernemers in de regio van Apeldoorn zich op voor potentiële militaire klanten.

Wellicht komt de nieuwe kazerne op het defensieterrein Nieuw Milligen bij Apeldoorn. "Heel erg jammer voor Vlissingen, maar voor ons is het goed”, reageert Frank van de Kolk, voorzitter van ondernemersvereniging Uddel.

Winkelen of auto kopen 

Binnen het Korps Mariniers was grote weerstand tegen de verhuizing naar Vlissingen. Daarom komt de kazerne mogelijk op deze centrale locatie. Van de Kolk: "Fantastisch. Het geeft ons een economische impuls." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Komst kazerne mariniers naar Vlissingen zo goed als zeker van de baan

Ook Egbert Jan van Bel, voorzitter van Uddel Onderneemt, is positief verrast. "De militairen gaan zich natuurlijk verzekeren. Ze gaan winkelen of een auto kopen." Volgens Van Bel kunnen vooral de restaurants, bakkers en slagers bezoek verwachten van de militairen.

Economisch zetje

Toch zullen de bewoners in de regio van Apeldoorn niet opkijken van meer militairen in de winkels en op straat. In de buurt van Apeldoorn zijn al verschillende kazernes gevestigd, zoals de Majoor Mulder kazerne in Stroe. Ook maken militairen vaak gebruik van de oefenterreinen in de regio. Van Bel: "We komen vaak militairen tegen op wandel- en fietspaden. Of ze zijn aan het hardlopen."

De plannen voor de kazerne bij Nieuw Willigen komen als geroepen. De omgeving van Apeldoorn kan wel een economisch zetje gebruiken, vindt Van Bel. "Het aantal militairen in de omgeving is de afgelopen jaren namelijk flink teruggeschroefd. En dat is toch jammer. De omzet loopt weg."

Ook voor militairen beter

Volgens Van de Kolk is de keuze niet alleen goed voor ondernemers in de regio. Hij snapt goed dat het ook voor de militairen beter is om naar Nieuw Milligen te komen. "Doorn, de oude locatie van de kazerne, en Nieuw Milligen liggen namelijk niet ver van elkaar. Militairen kunnen daarom gewoon blijven wonen waar ze wonen."

Het is nog afwachten of de verplaatsing naar Nieuw Milligen daadwerkelijk doorgaat. Ondernemers zien het in ieder geval wel zitten. Van de Kolk: "Ik zou zeggen: wees welkom!"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore