Te weinig ruimte

Stichting mag Texelse paarden niet opvangen, slacht dreigt

24 januari 2020 16:27
Een groep konikpaarden op de Oostvaardersplassen. Beeld © ANP

Laura Hoitsema van Stichting Paard is woedend. Ze wil met haar organisatie in Spanje negentien konikpaarden opvangen die in Nederland naar de slacht dreigen te worden gebracht, maar Staatsbosbeheer wil daar niet aan meewerken.

De negentien konikpaarden zorgen momenteel voor problemen op Texel. Ze vertrappen de nesten van de weidemieren en blijken ook nog eens te tam. Ze benaderen de bezoekers van het gebied en snuffelen aan hun tassen. Dat gedrag hebben ze aangeleerd op de Oostvaardersplassen, waar ze oorspronkelijk vandaan komen.

Staatsbosbeheer meldde eerder deze week dat de konikpaarden voor het broedseizoen weg moeten zijn. Dat begint doorgaans begin of half maart, afhankelijk van het gebied. Mocht er voor die tijd geen nieuwe plek voor de dieren zijn gevonden, worden ze naar de slacht gebracht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote woede over mogelijke slacht konikpaarden op Texel

Hoitsema vindt dat een verschrikkelijk scenario. "Daarom heb ik gisteren aangegeven dat de dieren bij ons terechtkunnen. Ik heb zelfs aangeboden om ze op te komen halen met een vrachtwagen. Maar Staatsbosbeheer wil het niet en daar ben ik echt ontzettend boos over."

Volgens Hoitsema wil Staatsbosbeheer niet samenwerken met een particuliere stichting. "Terwijl een deel van de konikpaarden uit de Oostvaardersplassen al eerder is verhuisd naar een andere particuliere stichting in Spanje." Ze zou de dieren graag permanent willen opvangen. "We willen ze tot hun dood verzorgen."

Te weinig ruimte

Woordvoerder Marcel van Dun bevestigt dat Staatsbosbeheer het niet ziet zitten om de dieren naar Stichting Paard te laten gaan. "De paarden zijn gewend om veel ruimte tot hun beschikking te hebben. De plek waar mevrouw Hoitsema ze op wil vangen, is te klein."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sprankje hoop voor konikpaarden Texel na nieuws over mogelijke slacht

Hij zegt geen vertrouwen te hebben in Stichting Paard. Bovendien wil Staatsbosbeheer niet dat de dieren worden gecastreerd, terwijl Hoitsema dat wel van plan is. "Het is gewoon niet de bedoeling dat de dieren een heel ander leven gaan leiden in Spanje dan hier."

Volgens Van Dun is het 'normaal beleid' dat de dieren naar de slacht worden gebracht als er geen nieuwe plek voor ze wordt gevonden. "Maar we zijn nog aan het kijken of we dat kunnen voorkomen. Het liefst brengen we ze onder bij een andere Nederlandse terreinbeheerder."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore