Kort geding

Van Laarhoven blijft in cel: 'Schandalig dat hij niet naar ziekenhuis mag'

24 januari 2020 15:31 Aangepast: 24 januari 2020 15:49
Johan van Laarhoven

De vorige week uit Thailand naar Nederland overgebrachte Johan van Laarhoven blijft voorlopig vastzitten. De rechter heeft zojuist bepaald dat hij niet (tijdelijk) wordt vrijgelaten om zich met onmiddellijke ingang in een ziekenhuis te mogen laten behandelen. Broer Frans is teleurgesteld: "Schandalig dit."

De 59-jarige ex-coffeeshophouder zat vijf jaar lang in een gevangenis in Thailand.  Vorige week werd hij overgebracht naar Nederland, sindsdien zit hij in een cel in Vught. Hij komt op 28 augustus 2021 vrij. 

Ziek geworden

Door zijn lange verblijf in een cel in Bangkok is de oud-coffeeshopbaas ziek geworden. Volgens zijn advocaten heeft hij zestien aandoeningen die niet in de gevangenis behandeld kunnen worden.

Maar de Staat vindt dat de zorg in de gevangenis voldoende is. Via een kort geding probeerden zijn advocaten Knoops en Spong alsnog medische zorg af te dwingen in een ziekenhuis. De rechter heeft het verzoek voor tijdelijke schorsing voor medische behandeling afgewezen.  

75 jaar wegens witwassen

Van Laarhoven was in Thailand veroordeeld tot een celstraf van 75 jaar wegens witwassen van het geld dat hij had verdiend met de verkoop van wiet in zijn coffeeshops. Hij kon terugkeren naar Nederland na bemiddeling van minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Zijn vrouw zit nog altijd vast in een cel in Thailand. 

Broer Frans is teleurgesteld over de uitspraak van de rechter, maar wil verder niet reageren. 

Johan van Laarhoven: vijf jaar in 'de hel van Bangkok'

De coffeeshophouder zat ruim vijf jaar in een Thaise cel voor witwassen. Van Laarhoven kreeg een celstraf van meer dan 100 jaar opgelegd in Thailand.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van Laarhoven geland op Schiphol, boosheid over ontvangst

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore