Pieter Baan Centrum

Medeverdachte Ruinerwoldzaak Josef B. toch onderzocht in kliniek

24 januari 2020 14:27
Josef B. Beeld © Petra Urban

De rechtbank in Assen stuurt Josef B., medeverdachte in de Ruinerwoldzaak, alsnog naar het Pieter Baan Centrum (PBC). Hij wordt naar de kliniek gestuurd voor gedragskundige observatie.

Dat meldt zijn advocaat Yehudi Moszkowicz. De rechter-commissaris had eerder een eis van het Openbaar Ministerie hiertoe afgewezen. Het OM ging hier tegen in hoger beroep. 

Gezicht buitenwereld

Josef B. wordt verdacht van de vrijheidsberoving van de zes kinderen van hoofdverdachte Gerrit Jan van D. In het Drentse dorp Ruinerwold leefden de kinderen jarenlang in afzondering op een boerderij. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gijzeling en lijfstraffen: verdachten Ruinerwold blijven in cel

B. was de huurder van de boerderij en volgens het OM 'het gezicht naar de buitenwereld'. Hierdoor kon het gezin onzichtbaar blijven. B. ontkent dat hij iets strafbaars heeft gedaan. 

Interactie

Maandag bepaalde de rechtbank tijdens de eerste openbare zitting al dat Van D. naar het PBC zou worden gestuurd. Hij wordt daar neurologisch en neuropsychologisch onderzocht. Naar verwachting zullen de onderzoekers in de kliniek ook de interactie tussen de twee verdachten observeren. 

De rechtbank verlengde maandag het voorarrest van de mannen voor drie maanden. 

Dit gebeurt er in het Pieter Baan Centrum

Jaarlijks komen zo’n 220 verdachten van ernstige misdrijven in het PBC terecht. Maar wat gebeurt er nou eigenlijk in het centrum?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore