Zelfs annuleringen

Nederlandse reisbureaus zien flinke terugloop in reizen naar China vanwege coronavirus

24 januari 2020 13:13 Aangepast: 24 januari 2020 13:16
Archieffoto van een reiziger die werd gecontroleerd op het virus. Beeld © AFP

De uitbraak van het coronavirus dat in China al 26 levens heeft geëist, heeft ook in Nederland zijn weerslag op het aantal vakantiereizen dat naar het land wordt geboekt.

De maand januari is in de reiswereld traditioneel de belangrijkste periode voor het vastleggen van vakanties. Organisatoren van China-reizen merken dat de consument vanwege het virus terughoudend is bij het boeken.

Flinke terugloop

Zo ook reisbureau 333travel, dat gespecialiseerd is in verre reizen en ook veel bestemmingen in China aanbiedt. "Alle andere reizen lopen heel erg goed dit jaar, behalve die naar China", zegt een woordvoerder. "We zien een flinke terugloop, en er zijn zelfs mensen die bestaande boekingen willen annuleren."

333travel zegt daarin de richtlijnen van de ANVR (Algemeen Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen) en het ministerie van Buitenlandse Zaken te volgen, en bekijkt wat de komende weken de gevolgen van het virus zullen zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Martijn is in Wuhan, waar het coronavirus uitbrak: 'Straten zijn leeg'

Geen reispakketten meer

Reisbureaus in China mogen per direct geen reispakketten meer aanbieden voor binnen- en buitenland, zo maakte de overheid van het land vandaag bekend. Dat kan een behoorlijke klap voor het toerisme in Nederland betekenen. Chinese toeristen vormen de grootste groep buitenlandse toeristen in de wereld en weten ook Nederland steeds beter te vinden. 

In 2018 sliepen 285.000 Chinezen in Nederlandse hotels, de helft meer dan vijf jaar geleden, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarmee staan ze achtste op de lijst van buitenlandse toeristen. Bijna de helft verbleef in Amsterdam.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Nieuw virus, nieuwe mondkapjes. Maar helpen die nu echt?

Mondkapjes in Maastricht

In Limburg zijn momenteel de mondkapjes niet aan te slepen vanwege het coronavirus, meldt nieuwszender 1Limburg. Dat zou te maken kunnen hebben met het Chinees nieuwjaar dat dit weekend wordt gevierd. Bij een aantal apotheken in Maastricht zijn de mondkapjes al uitverkocht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore