16 keer goud

Voorspelling: recordaantal medailles voor Nederland op Olympische Spelen

24 januari 2020 11:05 Aangepast: 24 januari 2020 16:52
Annemiek van Vleuten (rechts) en Anna van der Breggen (links) gaan goud pakken. Beeld © ANP

Nederland gaat een recordjaar tegemoet op de Olympische Spelen in Tokio. Dat voorspelt databureau Gracenote. Volgens de voorspelling zullen de Nederlandse sporters maar liefst 16 gouden medailles winnen en in totaal 41 podiumplekken veroveren

Daarmee zou het vorige record verpletterd worden. Op de Olympische Spelen van Sidney in 2000 ging de Nederlandse ploeg met 25 medailles naar huis, waarvan 12 keer goud.

De voorspelling is gebaseerd op hoe sporters het gedaan hebben op recente internationale competities zoals wereldkampioenschappen. Zo ontstaat voor elk onderdeel van de Spelen een ranglijst, die vertaald wordt naar een medaille-uitslag.

Bekijk de hele voorspelling

Vooral vrouwen gaan scoren

Vooral de Nederlandse vrouwen doen het goed in de voorspelling van Gracenote, met 24 medailles, waarvan 10 keer goud. In de voorspelling zijn er drie Nederlanders die meer dan één medaille winnen, allen vrouw.

Sifan Hassan sleept naar verwachting het goud binnen op de 10.000 meter hardlopen én een zilveren medaille op de 5000 meter. Wielrenners Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen zouden elk een gouden medaille winnen en nog respectievelijk zilver en brons.

Nog geen feest

Bij wielrennen en judo zijn de verwachtingen het hoogstgespannen. Bij wielrennen staat Nederland met 11 medailles in de virtuele medaillespiegel (6 op de weg, 5 op de baan), bij judo met 6. Ook de zeilers, roeiers en BMX-ers scoren hoog.

Kunnen we de uitslag dan nu al vieren, een half jaar voor de Spelen überhaupt beginnen? Simon Gleave, hoofd sportanalyse bij Gracenote, houdt nog wel een slag om de arm. Bij de Spelen in Rio de Janeiro in 2016 werd ook al voorspeld dat het record zou sneuvelen, maar haalde Nederland uiteindelijk 19 medailles. “Sport is vrij onvoorspelbaar”, zegt Gleave. “We maken onze voorspelling elke keer beter, maar uiteindelijk moeten de sporters het natuurlijk zelf nog doen. Maar de kans dat het record uit 2000 dit jaar verbroken gaat worden is behoorlijk groot.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore