Ga naar de inhoud
'Red 1000 levens'

14 doden per dag: 'Verlaag leeftijd oproep darmkankeronderzoek naar 50 jaar'

Beeld © ANP

De leeftijd voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker moet omlaag. Dat staat in een open brief van experts aan minister Bruno Bruins.

Nu krijgen mensen vanaf 55 jaar een oproep om zich te laten onderzoeken, maar dat moet worden verlaagd naar 50 jaar, vinden de directeur van de Stichting Stop Darmkanker Nederland, Marthen Bakker, en darmartsen Luc Colemont en Sjam Ganesh.

Zij hebben zich verenigd in de actiegroep Red 1000 levens.

14 doden per dag, maar we weten er bijna niets van: 5 vragen over darmkanker

03:18
Darmkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker die er zijn. Maar, er is nog heel weinig over bekend. Professor Miriam Koopman, internist en oncoloog van UMC Utrecht, beantwoordt vijf vragen over de ziekte.

Europese richtlijnen: 50 jaar

Volgens de schrijvers zijn de Europese richtlijnen al jaren 'glashelder': die stellen screening van darmkanker vanaf 50 jaar voor. "De kans op het krijgen van darmkanker neemt toe na het vijftigste levensjaar", staat er in de brief, die is gepubliceerd in De Telegraaf.

"Naar verwachting zal het in Nederland toepassen van deze richtlijnen resulteren in het vroegtijdig opsporen van zo'n 1000 extra gevallen per jaar."

Wandelen
Lees meer
Wandelen door een dikke darm: 'Meer kennis over darmkanker is nodig'

Leed besparen

Volgens de opstellers van de brief is het 'nu tijd voor actie'. Bruins heeft eerder aangegeven pas in 2021 te zullen kijken of de leeftijd voor het onderzoek naar beneden moet.

"Dat is te laat voor duizenden vaders, moeders, opa's en oma's die een hoop leed bespaard zouden kunnen worden", staat er in de brief. "Wij hopen dat u snel tot actie over gaat. Zodat in 2021 al de eerste 1000 levens worden gered!"

'Chemopomp'
Lees meer
'Chemopomp' verlengt leven patiënten met uitgezaaide darmkanker

14 doden per dag

In 2017 stierven er 5097 Nederlanders aan de gevolgen van darmkanker. Dat zijn er 14 per dag. Vroegtijdige opsporing vergroot de kans op genezing enorm, blijkt uit onderzoek.