Kijk live mee

Maarten van der Weijden ligt voor op schema bij loodzware recordpoging

24 januari 2020 07:27 Aangepast: 24 januari 2020 12:46
Maarten van der Weijden tijdens zijn recordpoging Beeld © ANP

Maarten van der Weijden is halverwege zijn recordpoging om het wereldrecord 24 uur zwemmen te verbeteren. En het gaat goed met hem, hij ligt voor op schema.

Van der Weijden had in zwembad De Warande in Oosterhout rond 06.30 uur zo'n 50 kilometer gezwommen. Als hij het wereldrecord wil verbeteren, moet hij voor 19.00 uur minimaal 102 kilometer zwemmen. Dat is het huidige record dat de Zweed Anders Forvass in 1989 vestigde.

Voelt zich goed

De olympisch kampioen op de 10 kilometer in het open water van 2008 trekt sinds gisteravond 19.00 uur zijn baantjes. "Het staat er goed voor; Maarten voelt zich goed en loopt zelfs iets voor op schema", zegt een van zijn woordvoerders.

"Iedere 10 kilometer mag hij nu wat vertragen, maar dat doet hij vooralsnog niet."

Het is nog te vroeg om te zeggen of het wereldrecord er ook echt aan gaat. "Het eerste stuk van de rit ging goed, maar hij is amper op de helft. Het zwaarste gedeelte komt nu pas."

Kijk hier live mee naar de recordpoging:

Kankeronderzoek en -projecten

Van der Weijden deed twee keer eerder een aanval op het record: in 2017 en 2018. De zwemmer, die zelf genas van leukemie, haalde miljoenen euro's voor onderzoek naar kanker op met zwemacties, zoals de Elfstedenzwemtocht in Friesland. 

Ook bij deze recordpoging gaan alle donaties aan de Maarten van der Weijden Foundation naar kankeronderzoek en -projecten.

Gelukt: Maarten van der Weijden finisht de Elfstedentocht

Vorig jaar legde Maarten van der Weijden de Zwemelfstedentocht succesvol af.
Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Maarten van der Weijden haalt 6,1 miljoen euro op

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore