Ga naar de inhoud
Gevaar voor gezondheid

Rotterdam en Utrecht controleren loden leidingen op basisscholen

Een loden waterleiding kan gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen én kinderen tot 7 jaar Beeld © ANP

De gemeenten Rotterdam en Utrecht gaan actie ondernemen tegen loden waterleidingen. Die vormen een gevaar voor zwangere vrouwen en jonge kinderen. Gemeentelijke gebouwen, waaronder basisscholen en kinderdagverblijven, worden op grote schaal gecontroleerd.

Dat meldt de NOS. Beide gemeentes bevestigen het bericht aan RTL Nieuws. Een woordvoerder van de gemeente Utrecht zegt: "We gaan alles inventariseren. De woningen van coöperaties zijn al gecheckt." 

De gemeente begint met een controle van alle basisscholen en kinderdagverblijven die voor 1960 zijn gebouwd.

Wat er precies gaat gebeuren als de gemeente bij die controles op loden leidingen stuit, is nog niet helemaal duidelijk. Op ten minste één school in Utrecht wordt nu al mineraalwater uit flessen gedronken, omdat er loden leidingen zijn geconstateerd. 

Rotterdam

Rotterdam gaat alle gebouwen die onder het beheer van de gemeente vallen controleren op loden waterleidingen.

Volgens de NOS gaat dat zeker een paar maanden duren. Een woordvoerder van de gemeente kon nog niet zeggen of scholen en kinderdagverblijven er als eerste worden gecontroleerd.

Gevaar van loden leidingen

De Gezondheidsraad waarschuwde eind vorig jaar voor het gevaar van loden leidingen. Voor zwangere vrouwen en kinderen tot 7 jaar zou het gevaarlijk zijn om water uit de kraan te drinken die is aangesloten op een loden waterleiding. Het lood van de leidingen zou afgeven en in het water terechtkomen.

"Er zijn sterke aanwijzingen dat een verhoogde concentratie lood effect heeft op de hersenontwikkeling", zei Pim van Gool, voorzitter van de Gezondheidsraad, destijds tegen RTL Nieuws. "Daarnaast kan de bloeddruk omhooggaan en kan het leiden tot nierschade."

'200.000
Lees ook:
'200.000 woningen hebben ongezonde loden waterleidingen'

Vooral gebouwen van voor 1960

Naar schatting zijn er in Nederland 100.000 tot 200.000 woningen met loden leidingen. Het gaat vooral om gebouwen die voor 1960 zijn gebouwd, omdat lood sindsdien in principe niet veel meer is gebruikt.

Bij de gebouwen van vóór 1960 adviseert de Gezondheidsraad om het probleem bij de bron aan te pakken en de loden leidingen te vervangen. Zolang dit nog niet gebeurd is, kunnen zwangere vrouwen en jonge kinderen beter geen kraanwater meer gebruiken maar flessenwater.

Suzanne
Lees ook:
Suzanne vond lood in haar kraanwater: 'Ik ben heel erg geschrokken'

Amsterdam

De gemeente Amsterdam controleert momenteel al op loden leidingen. Scholen die in oude panden zitten, hebben van de gemeente het advies gekregen om voorlopig enkel flessenwater te gebruiken.

Drinkwater is de melkkoe van de overheid

02:14
Begin vorig jaar ging de prijs van een glas kraanwater omhoog en van een glas flessenwater omlaag. Drinkwaterbedrijven vinden dit niet te verkopen.