Kort geding

Rechter: rapport over seksueel misbruik Jehova's mag openbaar

23 januari 2020 16:18 Aangepast: 23 januari 2020 17:59
Beeld © ANP

Het rapport over seksueel misbruik binnen de Jehova-gemeenschap mag openbaar worden gemaakt. Dat heeft de rechter bepaald in een kort geding dat was aangespannen door Jehova's Getuigen Nederland.

Volgens Jehova's Getuigen Nederland zou publicatie van het onderzoeksrapport zorgen voor 'onherstelbare schade' voor de gemeenschap met ruim 30.000 leden. Verder zou het rapport wetenschappelijk en feitelijk onjuist zijn en bovendien lasterlijk.

Slachtoffers voelen zich niet gehoord

RTL Nieuws publiceerde gisteren uit het rapport. Uit het onderzoek blijkt dat slachtoffers van seksueel misbruik onder de Jehova's Getuigen zeer negatief zijn over de behandeling van hun klacht.

Drie kwart van de melders geeft een onvoldoende aan hoe hun klacht is behandeld, het meest gegeven cijfer is zelfs een 1.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uitgelekt rapport: Jehova's doen nauwelijks iets tegen seksueel misbruik

Misbruikte Steve werd afgeraden om naar de politie te gaan

Steve is een van de slachtoffers van misbruik binnen Jehova's Getuigen, hij merkte dat de kerk daders de hand boven het hoofd hield.

Jehova's Getuigen weigerde onafhankelijk onderzoek

Jehovah's Getuigen ligt onder vuur omdat het daders van seksueel misbruik binnen de organisatie niet aangeeft bij de politie. Daders worden intern berecht, in zogeheten rechterlijke comités. Van die interne rechtszaken en van gesprekken van daders met ouderlingen worden verslagen gemaakt en bewaard.

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) had eerder aan het kerkgenootschap gevraagd een onafhankelijk onderzoek naar de meldingen in te stellen. Dat hebben de Jehova's tot nu toe geweigerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore