Geen rechtstreekse vluchten

Geen maatregelen tegen coronavirus op Schiphol, wachten op WHO-besluit

23 januari 2020 11:26 Aangepast: 23 januari 2020 11:48
Schiphol Beeld © ANP

In de hele wereld worden op vliegvelden maatregelen getroffen vanwege het coronavirus dat zijn bakermat heeft in China. Maar nog niet op Schiphol.

De reden: de luchthaven heeft geen rechtstreekse vluchten van en naar Wuhan, waar het virus is uitgebroken. "Voor Nederland zijn extra maatregelen op dit moment niet aan de orde", zegt een woordvoerder van het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Opmeten temperatuur reizigers

Bovendien vindt het RIVM het opmeten van de temperatuur van passagiers, zoals dat op veel luchthavens gebeurt, geen effectieve maatregel om vast te stellen of ze het coronavirus hebben opgelopen. Dat komt doordat er momenteel heel veel mensen met griep rondlopen, met ongeveer dezelfde symptomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

WHO besluit of coronavirus bedreiging vormt voor wereldwijde volksgezondheid

Wachten op WHO-besluit

Vandaag neemt de de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een besluit over de kwestie. Gekeken wordt of er sprake is van een 'medische noodsituatie van internationale zorg'.

Als dat zo is, moet er een internationale aanpak komen voor het probleem, zoals eerder gebeurde bij het zikavirus en de ebola-uitbraak. Het RIVM wacht daarom het WHO-besluit af.

Wereldwijde maatregelen

Wereldwijd nemen verscheidene luchthavens maatregelen om verspreiding van de ziekte tegen te gaan.

Zo krijgt het Londense vliegveld Heathrow speciale ruimtes voor screening van reizigers die aankomen uit de regio's waar het virus heerst. 

In Rome en Istanbul worden mensen uit het gebied waar het virus voorkomt naar een speciale quarantaineruimte gebracht. Mogelijke patiënten worden direct naar het ziekenhuis gebracht met een speciale ambulance.

Rusland heeft de controle aangescherpt op alle vliegvelden en bij alle grensovergangen met China. 

In Australië krijgen passagiers uit het risicogebied informatie over de symptomen van de ziekte. Mensen die denken dat ze het coronavirus hebben opgelopen wordt gevraagd zich te melden. 

In de Verenigde Staten worden inmiddels op drie luchthavens gescreend op het virus.

Het aantal mensen bij wie in China het nieuwe coronavirus is vastgesteld, is inmiddels gestegen naar 571. Zeventien mensen in de leeftijd van 48 tot 89 jaar zijn tot dusver aan het virus bezweken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

China: 571 mensen besmet met coronavirus, 95 in zorgwekkende toestand

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore