Wereld Holocaust Forum

Willem-Alexander bezoekt museum Joodse slachtoffers Holocaust

23 januari 2020 10:32 Aangepast: 23 januari 2020 11:55
Willem-Alexander in het Yad Vashem-museum voor een foto van Auschwitz Beeld © ANP

Koning Willem-Alexander heeft in Jeruzalem het Yad Vashem-museum bezocht. Dat is het officiële Israëlische herdenkingscentrum voor de Joodse slachtoffers van de Holocaust.

Het centrum documenteert en herdenkt de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en eert de mensen die zich destijds voor de Joden hebben ingezet.

Lot Joodse Nederlanders

Willem-Alexander stond tijdens zijn bezoek in het bijzonder stil bij het lot van Joodse Nederlanders tijdens de Duitse bezetting.

De koning voor een vitrine met gevangeniskleding van Holocaustslachtoffers De koning voor een vitrine met gevangeniskleding van Holocaustslachtoffers

Beth Juliana

De koning bracht ook nog een bezoek aan het verzorgingshuis Beth Juliana in de kustplaats Herzliya. Daar wonen veel ouderen met een Nederlandse achtergrond, en overlevenden van de Holocaust.

'Keihard nee zeggen'

De gesprekken in het verzorgingshuis Beth Juliana, over de oorlog, over onderduiken en de verschrikkingen van de kampen en het nieuwe leven in Israël, hebben indruk gemaakt op de koning, zei hij na afloop. 

"Deze mensen zijn monumenten in de tijd", zei hij. "In een tijd dat het antisemitisme begint op te kruipen en dat mensen beginnen te relativeren, moeten we iedere keer weer keihard zeggen 'nee, dit mag nooit, nooit meer gebeuren."

"We moeten de Holocaust altijd blijven herinneren. Hun verhaal moet verteld blijven worden."

Holocaust herdacht in Amsterdam: 'Heb op school nog te maken met antisemitisme'

"We moeten gewaarschuwd blijven", zei burgemeester Halsema van Amsterdam vorig jaar over het sluimerend antisemitisme.

Willem-Alexander is ook een van de gasten van het vijfde Wereld Holocaust Forum, dat in Jeruzalem wordt gehouden. Deze bijeenkomst staat in het teken van het herdenken van de Holocaust en het tegengaan van wereldwijd antisemitisme.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kijk live: nabestaanden lezen namen voor van 102.000 Nederlandse Holocaustdoden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore