Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
7107 personenauto's

'Weer minder autodiefstallen, maar daling stagneert'

23 januari 2020 02:49 Aangepast: 23 januari 2020 08:24
Archieffoto.

Het aantal autodiefstallen blijft afnemen. Vorig jaar werden er 'maar' 7107 personenauto's gestolen, een daling van 2,1 procent ten opzichte van 2018. Van de flinke dalingen van meer dan 10 procent van de afgelopen jaren is daarmee geen sprake meer.

De Telegraaf heeft de cijfers ontvangen van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Hendrik Steller, manager van het LIV, spreekt van een relatief geringe daling. Een jaar eerder was de daling nog 12 procent. "Maar we moeten ook zo reëel zijn te stellen dat we inmiddels misschien wel de ondergrens hebben bereikt", zegt hij. 

'Zaak van vraag en aanbod'

"We komen van ver, want in 1997 werden er jaarlijks nog 28.000 personenwagens gestolen en inmiddels zijn dat er dus ruim 20.000 minder", vervolgt Steller. "Maar omdat we met georganiseerde voertuigcriminelen te maken hebben, zal diefstal altijd blijven bestaan. Het is een zaak van vraag en aanbod en we zien dat veel voertuigen op bestelling worden gestolen om te worden ontmanteld en versleuteld voor onderdelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Agent maakt kartonnen kopie van zichzelf tegen winkeldieven

Een toename is waarneembaar in aangiften van verduisterde voertuigen. Het gaat daarbij om huur- en leaseauto's die niet worden teruggebracht. Vaak worden ze met valse identiteitspapieren bemachtigd, waardoor opsporing moeilijk is. Het ging vorig jaar om 2154 van deze gevallen, waar dat aantal een jaar eerder nog 751 was. 

'Jonge' voertuigen

Ook de diefstal van 'jonge' voertuigen nam toe. Het zijn twee jaar oude personenauto's en die worden het meest gestolen. De meest gestolen auto was vorig jaar de Volkswagen Polo, waar dat daarvoor nog de Volkswagen Golf was.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Forse lokale verschillen bij auto-inbraken, bekijk jouw gemeente

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van