Afstand bij nieuwe partner

Gescheiden ouders blijven vaak bij elkaar in de buurt wonen

23 januari 2020 00:56 Aangepast: 23 januari 2020 10:04
Archieffoto.

De meeste ouders die scheiden, blijven in de jaren daarna bij elkaar in de buurt wonen. De vader en moeder gaan vaak pas verder van elkaar af wonen zodra ze een nieuwe partner vinden. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

Driekwart van de gescheiden ouders woont minder dan 10 kilometer van elkaar vandaan, blijkt uit cijfers van 2018. Onderzoekers hebben bekeken waar ouders vier jaar na de scheiding wonen. Ze zijn in die jaren wel wat verder uit elkaar gaan wonen.

Nieuwe partner

Gescheiden ouders gaan vaak verder van elkaar af wonen als één van hen een nieuwe partner vindt en nog verder als ze beiden een nieuwe relatie hebben. Gescheiden ouders die beiden weer samenwonen met een nieuwe partner, wonen in twee op de vijf gevallen verder van elkaar vandaan dan 10 kilometer.

Ouders die in de jaren na een echtscheiding beiden geen nieuwe relatie vonden, wonen in slechts een op de vijf gevallen zo ver van elkaar vandaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Patricia zat midden in een vechtscheiding en had 60.000 euro schuld

'Snel een huis in buurt van kinderen'

CBS-socioloog Tanja Traag haalt niet uit de cijfers waaróm gescheiden ouders bij elkaar in de buurt blijven wonen. "Maar ik kan me voorstellen dat je vlak na een scheiding vooral snel een huis zoekt dat in de buurt van je ex is en dus je kinderen. Als je weer een partner vindt, trek je bij hem of haar in of zoek je samen een huis. Het nieuwe huis moet dan ook aan andere voorwaarden voldoen, vooral als je in een samengesteld gezin gaat wonen. Misschien ga je ook verder weg wonen om afstand te nemen tot je ex."

Uit het onderzoek blijkt verder dat gescheiden ouders met één gezamenlijk kind doorgaans verder bij elkaar vandaan wonen dan ouders met meer dan één kind.

Leeftijd kinderen 

Ook speelt de leeftijd van de kinderen ten tijde van de scheiding een rol: ouders van wie het jongste (of enige) kind jonger dan 4 jaar oud is wonen het verst uit elkaar. Als het kind tussen de 4 en 12 is, blijven ouders het dichtst bij elkaar in de buurt wonen. 

Ook blijkt inkomen van invloed op de afstand die gescheiden ouders van elkaar nemen. Hoe lager het inkomen, hoe verder ouders van elkaar vandaan gaan wonen. Ook wonen ouders op het platteland na een scheiding vaak verder van elkaar. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Janna viert haar scheiding met een divorce party: 'Ik vier m'n nieuwe leven'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore