Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Hogere rekeningen

Een gezond huisdier is ons veel geld waard: fors meer verzekerde konijnen

24 januari 2020 06:28 Aangepast: 24 januari 2020 10:56
Beeld © @nala_baloe

Een rekening van de dierenarts van 1000 euro? Daar kijken verzekeraars niet vreemd meer van op. Het aantal verzekerde huisdieren groeit al jaren en de gedeclareerde bedragen groeien mee. Zelfs het aantal konijnen dat verzekerd is, is in 2019 met maar liefst 50 procent gestegen.

Chuckie D, Grace en Panda kosten hun baasje Kimberley (23) ieder 17 euro per maand aan premie. Ja, dat is best veel geld, geeft de Amsterdamse toe, maar ze zou het niet anders willen. "Al kosten ze me duizenden euro's, ik doe alles voor mijn konijnen. Door de verzekering krijg ik dan toch wat vergoed van een behandeling bij de dierenarts." 

'Geef meer uit aan mijn konijn dan aan mezelf'

Het konijn van Femke is vaak ziek en daarom heeft ze een verzekering genomen. Dat kost haar 17 euro per maand. "Een boterhammetje minder vind ik niet erg."

Dat konijnen best wat kunnen kosten, weet Kim (35), die er twee op leeftijd heeft: Timmy van 12 en Vera van 8. "Had ik mijn konijnen niet verzekerd, dan was ik bankroet geweest." Haar vorige konijn Molly moest om de vier weken aan haar tanden worden geholpen. Vera krijgt medicijnen voor blaasgruis, die zo'n 60 euro per twee weken kosten. "Timmy is een veelvraat die gelukkig niets mankeert."

Timmy, een van de twee konijnen van Kim. Timmy, een van de twee konijnen van Kim.

Jonge mensen uit de stad

Jarenlang was het aantal afgesloten konijnenverzekeringen in Nederland stabiel. Een procentje eraf of een procentje erbij, niets bijzonders. Maar verzekeraar Petplan, de enige die in Nederland konijnen verzekert, zag het aantal konijnenverzekeringen in 2019 ten opzichte van het jaar ervoor ineens groeien met 50 procent. Ook opvallend: de meeste konijnenbaasjes die hun diertje verzekeren zijn jong, tussen de 20 en 29 jaar. Ze komen vooral uit de steden Amsterdam, Amersfoort, Rotterdam en Breda.

Ondanks de groei blijft het zo dat slechts een klein deel van de 1,2 miljoen konijnen in Nederland verzekerd is (exacte cijfers wil Petplan niet geven). Andere baasjes leggen liever een spaarpotje aan voor onvoorziene medische kosten.

Ook honden en katten mogen meer kosten

  • We hebben 1,5 miljoen honden en 2,6 miljoen katten in Nederland. Zij zijn de huisdieren die het meest verzekerd worden.
  • Reaal Dier & Zorg, de grootste huisdierverzekeraar van Nederland, zag in 2019 een stijging van 33 procent in het aantal afgesloten verzekeringen ten opzichte van 2018.
  • 80 procent van de verzekeringen worden afgesloten voor honden jonger dan 12 maanden. 
  • De gemiddelde dierenartsrekening wordt steeds hoger, in 2017 groeide dat bedrag met 10 procent en 2018 met 13 procent. 
  • De verzekeraar ziet vooral dat meer MRI- en CT-scans worden gedeclareerd.
  • Dieren krijgen op steeds jongere leeftijd een scan. In 2016 was 8 procent jonger dan 1 jaar, in 2019 was dat 14 procent.
  • Naar schatting heeft maar 4 procent van de Nederlanders zijn hond of kat verzekerd, al zit er dus wel groei in, vooral bij jonge dieren.
  • Hoe dan ook, het blijft laag vergeleken met Groot-Brittannië (circa 20 procent) en Scandinavië (circa 75 procent).  
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dierenbloedbank heeft dringend donoren nodig: 'We kunnen levens redden'

'Het is mijn kindje'

Of je nou een verzekering hebt of niet, ons huisdier is ons veel meer waard geworden. 'Het is mijn kindje', horen dierenartsen vaak. Een behandeling mag meer kosten dan vroeger en inmiddels kunnen dierenartsen ook veel meer. Of het nou over een hond, een kat of een konijn gaat. 

De mensen die bij hobbyfokker Bram Luimes een Nederlandse Hangoor-dwerg kopen, zijn dan ook serieus bezig met hun aankoop, merkt hij. Ze vinden het bijvoorbeeld ook niet erg om maanden op de wachtlijst te staan voor een mooi en gezond konijntje. "Het zijn vaak stellen die net gaan samenwonen. Ze lezen er boekjes over, ze zien het konijn als een gezinslid." 

Zelfgemaakt konijnenhok in de woonkamer. Zelfgemaakt konijnenhok in de woonkamer.

Konijnveilige woonkamer

Luimes krijgt foto's van aangepaste tuinen, speciaal voor het konijn. "Mensen zijn daar soms maanden mee bezig zijn geweest. Anderen hebben een konijnveilige woonkamer zonder giftige planten en het konijn zindelijk gemaakt."

Ook Ilse Pos ziet in haar praktijk voor huid- en vachtverzorging steeds meer 'serieuze eigenaren'. Ze merkt dat konijnenbaasjes gerust het hele land afreizen om bij een konijnkundige dierenarts te komen. "Ze hebben er veel meer geld voor over. De tijd dat mensen zeiden 'voor 25 euro heb je een nieuwe' is voorbij." 

Wat kost een huisdier van wieg tot graf?

Een huisdier kost per maand een flink bedrag. De kosten lopen sterk uiteen per soort dier. RTL Z zocht op dierendag in 2019 uit hoeveel een huisdier je uiteindelijk kost.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van