Ga naar de inhoud
'Bizar'

Deze oud-rechercheur leidde zoektocht naar Tanja Groen: 'Ze verdween in het niets'

Peter van Heugten (69) zocht als rechercheur naar Tanja. Beeld © Privéfoto

Dertien jaar lang zocht rechercheur Peter van Heugten (69) met zijn team naar de vermiste Tanja Groen. Tevergeefs. "Het doet nog steeds zeer dat we de ouders geen duidelijkheid hebben kunnen geven."

Vanochtend werd oud-rechercheur Van Heugten door zijn zoon gebeld. "Pa", zei hij, "Ik denk dat jij even naar het nieuws moet kijken."

Dat deed Peter. En toen zag hij het. Politie, afzetlinten, journalisten. Er werd gegraven bij een begraafplaats in Maastricht. De politie zou sterke aanwijzingen hebben gekregen dat het lichaam van Tanja Groen daar zou zijn begraven.

Antwoorden?

En ja, dan schiet er toch van alles door Peters hoofd. In eerste instantie voelde hij hoop. Zou het dan toch... eindelijk... dat de familie antwoorden krijgt? 

Tanja verdween in de nacht van 31 augustus op 1 september 1993. De eerstejaarsstudente fietste net na 12 uur 's nachts weg van een feestje bij haar studentenvereniging in Maastricht, om naar haar kamer in het nabijgelegen Gronsveld te gaan. Daar kwam ze nooit aan. Sindsdien ontbreekt van haar ieder spoor. Zelfs haar fiets is nooit gevonden.

"Ze verdween gewoon in het niets", zegt Peter. "Zo ongrijpbaar. Dat dat kan, hè. Dat dat soort dingen gebeurt..."

Lichaam
Lees ook:
Lichaam Tanja Groen mogelijk in graf gelegd dat net was gegraven

Overal, echt overal

Dertien jaar lang heeft Peter geprobeerd de familie Groen uit die slopende onzekerheid te halen. Hij werkte als rechercheur bij de politie in Limburg. "We hebben overal gezocht. Echt overal. In bossen, in rivieren, in België en Frankrijk zelfs, toen de zaak van kindermoordenaar Dutroux aan het rollen kwam."

Elke tip, hoe vaag ook, heeft Peter met zijn team nagetrokken. "We deden alles wat in onze macht lag."

Altijd had hij hoop. Altijd dacht hij: misschien gaan we dit keer wel een doorbraak krijgen. Maar altijd bleef die doorbraak uit.

"Dat is ongelooflijk frustrerend voor een politieman, en heel verdrietig en pijnlijk voor de familie. Ik ben echt heel vaak naar Tanja's ouders gereden, in het Noord-Hollandse Schagen waar ze wonen. Heel lieve mensen. Zo veel verdriet. En dan ga je erheen en dan weet je: ik ga naar die mensen met niets. Met lege handen."

Waar is ze? 

Wat Peter dan deed, was aan de familie laten zien wat ze allemaal wel hadden gedaan. Welke tips er waren binnengekomen en nagetrokken. "Dat is het enige dat je kan. Kleine antwoorden geven op concrete vragen."

Nu er wordt gegraven in Maastricht door experts, hoopt Peter op een doorbraak. "Het zou fantastisch zijn als de zaak nu eindelijk, na 26 jaar, wordt opgelost." Even is hij stil aan de telefoon. Dan herhaalt hij het nog maar eens: "26 jaar... 26 jaar niet weten waar je kind is..."

Als Peter heel eerlijk is, dan denkt hij dat Tanja niet meer leeft. "Ik denk dat de familie dat ook wel denkt, maar misschien spreken ze het niet uit."

Politie
Lees ook:
Politie zoekt op begraafplaats naar sinds 1993 vermiste Tanja Groen

Littekens

De oud-rechercheur is nu al een paar jaar met pensioen, maar deze zaak blijft hem bij. "Ik had er geen slapeloze nachten van, want dat betekent dat je je werk niet meer kan doen als rechercheur. Maar het zijn wel zaken waardoor ik misschien, onbewust, vroeger mijn eigen kinderen na een avond stappen toch maar met de auto heb opgehaald."

"Toen ik met pensioen ging, besefte ik: ja, nu moet ik deze onopgeloste zaak wel gaan loslaten."

Na
Lees ook:
Na 25 jaar nog geen spoor van vermiste Tanja Groen (18): 'Je kunt het nooit verwerken'

Ik hoop het

Hij volgt de ontwikkelingen nu op de voet. "De politie is echt niet over één nacht ijs gegaan", zegt hij over de opgravingen nu. "Ik weet zeker dat ze grondig onderzoek hebben gedaan, ze gaan niet zomaar ergens graven. Ik hoop dat er duidelijkheid komt. Voor de familie. Ik hoop het zo." 

'De schok was zo groot'

Peter van Heugten weet nog hoe groot de impact was van de verdwijning van Tanja Groen op de inwoners Limburg. "Iedereen praatte erover, de angst zat er goed in. Iedereen zocht ook mee, door de hele provincie. Studenten en bekenden van Tanja hielden zoekacties. Ik weet nog dat er op een gegeven vrachtwagens rondreden met grote foto's van Tanja erop."

Ook een oud-schoolgenootje van Tanja liet weten dat de impact groot was. "Ik heb altijd aan haar moeten denken", zegt nu tegen RTL Nieuws, "en ik hoop dat ze haar eindelijk vinden."

'Eyeopener'

"Het was zeker een schok. Als jong meisje denk je dat het jou niet kan gebeuren." Tanja en Simone waren van dezelfde leeftijd ongeveer.

"Het is wel echt een eyeopener geweest. Ik heb altijd alles gevolgd wat met Tanja te maken had omdat het zo dicht bij was."

Bron: RTL Nieuws