Ga naar de inhoud
Bekijk de kaart

Wat is de impact van vakantie op klimaat? Zo vervuilend is jouw favoriete reis

Archieffoto. Kamperen in eigen land - veel duurzamer wordt het niet. Beeld © ANP

Als je duurzaam probeert te leven, laat je dat voornemen dan thuis als je op vakantie gaat? Een grote reis kan namelijk voor bijna net zoveel uitstoot zorgen als elke dag naar je werk rijden. RTL Nieuws zocht uit hoeveel milieu-impact verschillende vakanties hebben.

Er is steeds meer aandacht voor duurzaam reizen. Voor bijna een kwart van de Nederlanders speelt duurzaamheid een belangrijke rol bij het boeken van een vakantie, bleek deze week uit een onderzoek van reisorganisatie Eliza was here.

Bekijk de kaart

RTL Nieuws berekende voor een aantal vakanties over de hele wereld hoeveel uitstoot je per persoon veroorzaakt. We zijn uitgegaan van een gezin van vier personen, dat een week weggaat. De cijfers zijn gebaseerd op een tool van MilieuCentraal, waarin je ook precies kan berekenen wat de impact van jouw vakantie is.

Let op: vanwege drukte op de website kan het zijn dat de tool tijdelijk niet werkt.

Druk op een bestemming om de klimaatimpact te zien. Werkt de kaart niet goed? Open in een nieuw tab.

Tenerife in plaats van Thailand

Over het algemeen geldt dat verdere reizen ook meer uitstoot veroorzaken. Vlieg je naar de Canarische eilanden in plaats van naar Thailand, dan scheelt dat voor een gezin van 4 personen zo'n 7.500 kilo co2, volgens milieuorganisatie MilieuCentraal. Als je twee jaar lang elke werkdag autorijdt van Utrecht naar Amsterdam stoot je zo'n 8.000 kilo uit.

Maar ook wat je op vakantie doet maakt uit. Als je de hele dag op het strand ligt of door de bergen wandelt, heeft dat nauwelijks gevolgen voor het milieu, terwijl duiken of golfen meer vervuiling veroorzaakt. De meest duurzame reis op onze kaart: een weekje kamperen op Texel. Hierbij stoot je per persoon maar 13 kilo CO2 uit. Ga je bakken op Bali, dan is je uitstoot bijna 300 keer zo hoog.

Op
Lees ook:
Op milieuvriendelijke vakantie? Deze keuzes maken de leden van ons klimaatpanel

Deze keuzes maken leden van ons klimaatpanel

Ieder jaar weer maken miljoenen Nederlanders plannen hoe de vakantie er voor dit jaar uit moet zien. In hoeverre speelt het milieu een rol in die keuze? Wij vroegen het aan drie leden van ons klimaatpanel.