Onderzoek recherche

Voor moord veroordeelde Joey D. in zeer kritieke toestand in ziekenhuis

22 januari 2020 12:47 Aangepast: 22 januari 2020 18:31
Politie bij de woning van Joey D. Beeld © ANP

Joey D., de man uit Rosmalen die gisteren tot 15 jaar cel werd veroordeeld voor moord en zichzelf verwond zou hebben bij zijn aanhouding, ligt in 'zeer kritieke toestand'  in het ziekenhuis. Hij is niet aanspreekbaar. Zijn familie spreekt in een verklaring van een 'onvoorstelbare wanhoopsdaad'.

De recherche doet onderzoek naar de gebeurtenissen tijdens de aanhouding, waarbij geschoten werd.  

Schijn van partijdigheid vermijden

"Het is belangrijk dat precies wordt uitgezocht wat er gisteren is gebeurd", zegt de betrokken officier van justitie. "Dit gebeurt door de Rijksrecherche. Immers, er wordt ook gekeken naar de rol van de politie, waarbij alle schijn van partijdigheid moet worden vermeden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Voor moord veroordeelde Joey D. aangehouden in woning Rosmalen

De 27-jarige D. werd gistermorgen door het gerechtshof in hoger beroep tot 15 jaar en 6 maanden celstraf veroordeeld voor het doodschieten van zijn oom in 2014. D. was niet bij de uitspraak aanwezig.

Toch veroordeeld

De rechtbank Oost-Brabant sprak Joey D. eerder vrij vanwege een gebrek aan bewijs. Het hof heeft aanvullend onderzoek laten doen en ziet in de DNA-sporen en in de getuigenverklaringen voldoende bewijs voor een ander oordeel dan de rechtbank.

Op het dashboard, handvat en het bevestigingsschroefje van de kentekenplaat van de scooter van zijn oom zijn onder meer DNA-sporen aangetroffen waarvan de kans zeer groot is dat zij van de verdachte zijn. Ook zijn op de scooter schotresten gevonden die matchen met het vuurwapen dat is gebruikt voor de moord.

Toen agenten hem begin van de middag wilden oppakken, had hij zich verschanst in zijn woning. Toen werden er volgens de politie over en weer schoten gelost.

D. bleek zwaargewond toen het arrestatieteam de woning binnen was gedrongen. Volgens de familie van D. kon hij het jarenlang voortslepende proces emotioneel niet aan. Toch was de politie er niet op voorbereid dat zijn aanhouding zo uit de hand zou lopen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore