Ga naar de inhoud
5 vragen

Je sterft mogelijk eerder door te veel vitamine B12: dit moet je weten

Engels ontbijt met veel vitamine B12 Beeld © iStock

Volgens nieuw onderzoek van het UMCG in Groningen is het goed mogelijk dat een te grote hoeveelheid vitamine B12 in je bloed leidt tot eerder overlijden. De vitamine wordt vooral geslikt door veganisten. Lopen ze echt gevaar? Vijf vragen beantwoord door deskundigen.

Bloedarmoede, tintelende vingers, geheugenverlies, coördinatiestoornissen of spierzwakte in de benen. Allemaal aandoeningen die je zou kunnen krijgen als je juist te weinig B12 binnenkrijgt. De enige manier om de vitamine binnen te krijgen: dierlijke producten eten. En precies dat doen veganisten dus niet. 

Bijslikken dus. Logisch. Want tot op heden waren er geen nadelige effecten bekend van te hoge doses vitamine B12, zeggen de Groningse onderzoekers. En misschien zijn die er dus juist wel.

1. Wat doet vitamine B12

B12 of cobalamine is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn nodig om zuurstof in je bloed te vervoeren. Daarnaast is vitamine B12 nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel. 

Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten, zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Het Voedingscentrum raadt veganisten aan om 2,8 microgram B12 per dag bij te slikken.

Een
Lees ook:
Een tekort aan vitamine B12? 'Ga nooit zomaar pillen slikken'

2. Wat is er nu aan de hand?

"Tot op heden waren er geen nadelige effecten bekend van te hoge doses vitamine B12", zegt onderzoeker Stephan Bakker van het UMCG. "Bij andere vitamines zit er vaak een bovengrens aan de dosering van een supplement, bij B12 is dat niet zo."

Het onderzoek van Bakker stelt dat een hoge concentratie B12 in het bloed een hogere kans op voortijdig sterven voorspelt. "Dat is een reden om nu een waarschuwing af te geven." Het onderzoek zegt volgens Bakker niets over mensen met een medisch aangetoond B12-tekort. "Hiervoor geldt nog steeds dat het goed is om een B12-tekort aan te vullen als dat medisch nodig is. In geval van twijfel, neem dan contact op met je huisarts.​"

Q & A: de (on)zin van vitaminepillen slikken:

06:25
Bijna de helft van alle Nederlanders gebruikt vitaminepillen. Maar zijn die pillen wel zo goed voor je gezondheid?

3. Hoeveel B12 is te veel?

Bakker zegt dat meer onderzoek nodig is om tot specifiekere data te komen, maar dit zou wel een moment kunnen zijn om kritisch te kijken naar de supplementen die nu worden ingenomen. Bakker: "In de supplementen zit nu 100 tot 1000 microgram B12, terwijl de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 2,8 microgram is. Dat is dus 30 tot 300 keer de aanbevolen hoeveelheid."

4. Hoeveel eerder zou je doodgaan?

Bakker kan niet zeggen hoeveel eerder je zou kunnen overlijden bij een te hoge dosering B12. Maar het is volgens onderzoekers dus zeker niet zo dat je straffeloos B12 kunt slikken. Bakker: "Baat het niet dan schaadt het niet, zeggen ze weleens. Dat gaat dus niet op. Dat is nooit zo trouwens. Ook niet voor water, of wat dan ook. Er is nu vooral meer onderzoek nodig voor concretere conclusies." 

B12:
Lees ook:
B12: vegetariërs en veganisten opgepast

5. Moeten veganisten stoppen met supplementen?

Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten als vlees, eieren en melk. In een gekookt ei zit bijvoorbeeld 0,8 microgram, een glas melk bevat 1,0 microgram en 75 gram rundvlees 2,5 microgram. Veganisten krijgen het dus niet binnen.

Bakker adviseert veganisten zeker niet om te stoppen met de supplementen. Een gebrek aan B12 is namelijk zeker niet goed. "Ze moeten de supplementen wel gebruiken, maar we moeten gaan kijken of we de dosering in supplementen niet naar bijvoorbeeld 3 microgram kunnen brengen."

Bekijk hier de video:

02:47