Ga naar de inhoud
Geheim rapport

Uitgelekt rapport: Jehova's doen nauwelijks iets tegen seksueel misbruik

Het hoofdkantoor van de Jehovah's Getuigen in Emmen. Beeld © RTL Nieuws

Jehova's Getuigen Nederland doet nauwelijks iets met de aangiften van seksueel misbruik. Dat blijkt volgens ingewijden uit het onderzoek dat het kenniscentrum WODC in opdracht van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) heeft uitgevoerd. Vanmiddag dient een kort geding om publicatie van dit rapport tegen te houden.

Het kort geding is aangespannen door het bestuur van de Jehova-gemeenschap in Nederland. Volgens hen zal publicatie van het onderzoek zorgen voor 'onherstelbare schade' voor de gemeenschap met ruim 30.000 leden. 

Ontevreden

Uit het onderzoek van het kenniscentrum WODC (Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum) zou blijken dat het overgrote deel van de deelnemers ontevreden is over hoe de gemeenschap is omgegaan met hun melding. Het voelde voor hen niet als erkenning van hun leed. Zij voelden zich alleen staan.

Jehova's
Lees ook:
Jehova's Getuigen wil met kort geding misbruikrapport tegenhouden

Het onderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van meldingen van seksueel misbruik binnen de kerk. Bij het meldpunt dat werd ingesteld kwamen honderden meldingen binnen.

Jehovah's Getuigen ligt onder vuur omdat het daders van seksueel misbruik binnen de organisatie niet aangeeft bij de politie. Daders worden intern berecht, in zogeheten rechterlijke comités. Van die interne rechtszaken en van gesprekken van daders met ouderlingen worden verslagen gemaakt en bewaard.

Geweigerd

Minister Dekker had eerder aan het kerkgenootschap gevraagd een onafhankelijk onderzoek naar de meldingen in te stellen. Maar dat hebben de Jehova's tot nu toe geweigerd.

Ex-jehova Hadassah jarenlang misbruikt door oom en tante

02:31
Hadassah, opgegroeid bij de Jehova's getuigen, werd tien jaar lang misbruikt door een oom en tante.