Coldcasezaak

Lichaam Tanja Groen werd mogelijk in graf gelegd dat net was gegraven

22 januari 2020 13:17 Aangepast: 22 januari 2020 14:26
De plek waar de politie onderzoek doet, de begraafplaats van de Katholieke Kerk Heugem in Maastricht. Beeld © RTL Boulevard

Het graf op een kerkhof in Maastricht waarin vandaag wordt gezocht naar mogelijke stoffelijke resten van Tanja Groen, was op het moment van haar verdwijnen op 31 augustus 1993 pas gegraven. Mogelijk is de studente vermoord en diezelfde avond nog in het graf gelegd.

De politie liet vanochtend weten 'nieuwe en interessante informatie' te hebben ontvangen over de plek waar het lichaam van Tanja mogelijk begraven is. "De informatie leidde naar een graf op de begraafplaats van de Katholieke Kerk Heugem aan De Beente in Maastricht", zegt een woordvoerder. Een van de graven wordt daarom opengemaakt.

Het graf waarin de politie zoekt, was op het moment van Tanja's verdwijnen op 31 augustus 1993 vers gedolven. Op 1 september werd het graf gebruikt bij de begrafenis van een overledene, meldt het Openbaar Ministerie. Het kerkhof ligt aan de weg waarlangs de studente mogelijk terugkeerde vanuit Maastricht naar haar kamer in Gronsveld.

Tanja Groen is al sinds 1993 vermist. Tanja Groen is al sinds 1993 vermist.

De politie kreeg de tip over de plaats waar de resten zouden liggen in het najaar al binnen. Omdat de recherche zeker wilde weten of de tip zou kunnen kloppen, werd eerst uitgebreid onderzoek gedaan.

"We lopen toch wel even heel nauw na of het allemaal klopt. Het heeft nogal wat voeten in de aarde, letterlijk, als je dit onderzoek zo gaat doen", zegt Gertjan Bos van het Openbaar Ministerie tegen RTL Nieuws. Over hoe concreet de tip is, wil hij geen mededelingen doen.

Stoffelijke resten

Onder meer twee archeologen en forensisch specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zijn vandaag bezig met het openen van het graf. Mochten er naast de stoffelijke resten van een overleden man nog andere stoffelijke resten worden gevonden, dan gaan die naar het NFI. Daarna kan het nog weken duren voor duidelijk is of de stoffelijke resten van Tanja zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie zoekt op begraafplaats naar sinds 1993 vermiste Tanja Groen

Het is ook mogelijk dat eventuele gevonden stoffelijke resten van een al eerder begraven persoon zijn, wiens graf werd geruimd voordat op 1 september 1993 de overleden man werd begraven. Volgens de woordvoerder komt het in Limburg vaker voor dat een graf wordt hergebruikt en de eerdere resten achterblijven.

Het onderzoek staat los van de overleden man die in het graf ligt. Deze heeft net als zijn nabestaanden niets met de verdwijningszaak te maken, zegt Gertjan Bos van het Openbaar Ministerie. "We hebben ze uiteraard geïnformeerd dat dit gaande is. Ze schrokken daarvan, maar hebben alle medewerking verleend aan dit onderzoek."

Spoorloos na feestje

Tanja verdween in de nacht van 31 augustus op 1 september 1993. De destijds 18-jarige eerstejaarsstudente fietste net na twaalf uur 's nachts weg vanaf een feestje bij haar studentenvereniging in Maastricht, om naar haar kamer in het nabijgelegen Gronsveld te gaan. Daar kwam ze nooit aan. Sindsdien ontbreekt van haar ieder spoor. Zelfs haar fiets is nooit gevonden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Na 25 jaar nog geen spoor van vermiste Tanja Groen (18): 'Je kunt het nooit verwerken'

Sinds Tanja's verdwijning zijn er wel tips binnengekomen, maar daar kwam geen enkel spoor naar de vermiste studente uit. Zo werden er onder meer botresten en een fiets gevonden waarvan gedacht werd dat ze van de studente waren, maar na onderzoek bleek dit niet te kloppen.

Pastoor

Pastoor Everard de Jong van de parochie Sint Michaël in Heugem (Maastricht) kijkt vandaag met meer dan gemiddelde belangstelling naar het onderzoek van een graf op de katholieke begraafplaats in zijn parochie. In 1993 was hij plaatsvervangend pastoor in Heugem toen Tanja Groen verdween.

"Ik heb toen zelf ook meegezocht", vertelt hij. "Ik herinner me dat er met honden en een helikopter werd gezocht. Maar we vonden niets. Ook haar fiets vonden we niet terug." Hij zegt hoopvol gestemd te zijn. "Ik hoop echt dat ze nu gevonden wordt. Het is een drama voor de familie om al die jaren in onzekerheid te verkeren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore