Vaccinatiegraad stijgt

Griepprik bij zorgverleners steeds populairder

22 januari 2020 10:42 Aangepast: 22 januari 2020 10:44
Beeld © ANP

Het aantal medewerkers van ziekenhuizen en revalidatiecentra dat zich heeft laten vaccineren tegen griep is weer gestegen. Dit griepseizoen haalde 33 procent van alle medewerkers een griepprik, tegenover 24 procent het seizoen daarvoor.

En toen steeg de vaccinatiegraad ook al, in het seizoen 2017-2018 haalde maar 13 procent een griepprik.

De griepprik is voor de medewerkers gratis en volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) is het aantal prikken dit jaar weer hoger omdat er goed campagne is gevoerd.

Eerste landelijke griepprikdag

Zo werd er voor het eerst een landelijke griepprikdag georganiseerd, kwam er een prikkar naar zorginstellingen toe, werden artsen, teammanagers en directieleden ingezet als ambassadeurs en kregen medewerkers een kleine beloning na het halen van de prik, zoals een stuk fruit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verplichte griepprik voor zorgpersoneel komt er niet

In 2018 werden er 900.000 mensen ziek door het influenzavirus. Zorgverleners kunnen het virus bij zich dragen en overbrengen op patiënten zonder het te beseffen. En als ze zelf geveld worden, draagt dat extra bij aan het personeelstekort in de zorg.

'Vaccinatiegraad moet nog hoger'

Daarom wil de NVZ volgend jaar de gemiddelde vaccinatiegraad nog verder laten stijgen, naar 40 procent.

Bestaat de mannengriep en hoe word je snel beter: alles over de griep

Elk jaar krijgt 1 op de 10 Nederlanders de griep. Dat is een stuk minder dan mensen zelf vaak denken. Wat het verschil is tussen een verkoudheid en een griep en of de mannengriep nou wel of niet bestaat, legt Daphne uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore