Doorbraak

Politie zoekt op begraafplaats naar sinds 1993 vermiste Tanja Groen

22 januari 2020 08:18 Aangepast: 22 januari 2020 09:20
Tanja Groen is al sinds 1993 vermist.

De politie zoekt vandaag op een begraafplaats in Maastricht naar het lichaam van Tanja Groen uit Schagen. In de zomer van 1993 raakte de 18-jarige studente vermist in Maastricht, waar zij nog maar net studeerde. Volgens de politie is er een zeer serieuze tip binnengekomen, waarop de recherche in samenwerking met het Nederlands Forensisch Instituut in actie is gekomen.

Deze serieuze tip kwam in het najaar van 2019 binnen bij het cold case team van de politie in Limburg. De tipgever gaf informatie over de plek waar het lichaam van Tanja Groen mogelijk begraven is.

De informatie leidde naar een graf op de begraafplaats van de Katholieke Kerk Heugem aan De Beente in Maastricht. 

Graf wordt opengemaakt

Aan één van de graven op de begraafplaats verricht het onderzoeksteam vandaag forensisch onderzoek. "Dit betekent dat het graf opengemaakt wordt. Forensische medewerkers bekijken het graf en onderzoeken wat zich in het graf bevindt", meldt de politie.

De plek waar de politie onderzoek doet, de begraafplaats van de Katholieke Kerk Heugem in Maastricht. De plek waar de politie onderzoek doet, de begraafplaats van de Katholieke Kerk Heugem in Maastricht.

Het onderzoek aan het graf staat volgens de politie 'geheel los' van de nabestaanden van de overleden man die in het graf begraven is. "De overledene en/of zijn nabestaanden hebben niets met deze verdwijningszaak te maken en verlenen vrijwillig hun medewerking aan het onderzoek."

Als in het graf inderdaad stoffelijke resten worden aangetroffen van een vrouw, dan worden deze resten onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut. Dit onderzoek zal dan enkele weken duren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Botresten niet van vermiste Tanja Groen

De familie van Tanja Groen heeft hoop. Aan RTL Boulevard laat vader Adrie weten: "We moeten uiteraard nog afwachten wat de zoekactie oplevert, maar ons is duidelijk gemaakt dat het niet om zomaar een tip gaat. Het is voor ons heel spannend", zegt vader Adrie Groen. "Wij hopen dat we eindelijk, eindelijk antwoord krijgen op onze vragen. Alles is beter dan de twijfels en de onzekerheid waarmee we al zo lang leven."

De afgelopen 26 jaar leefde de familie in een heel zware tijd, schetst moeder Corrie Groen. "Het is meer dan 26 jaar geleden dat onze dochter spoorloos verdween. De onzekerheid over haar lot is voor mijn man, onze kinderen en mij al die tijd ondragelijk geweest", laat de moeder van Tanja weten. "Dit heeft ons elke dag beziggehouden. Wij zouden heel opgelucht zijn als aan deze onzekerheid nu een einde komt en we onze dochter thuis kunnen brengen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Peter R. over het verschrikkelijke nieuwjaarsdrama in Arnhem

Tanja Groen verdween in de nacht van 31 augustus op 1 september 1993 nadat ze een ontgroeningsfeest van studentensociëteit Circumflex bezocht. Dat vond plaats in het centrum van de Limburgse stad Maastricht. Van het feest fietste ze terug naar haar kamer in de nabijgelegen plaats Gronsveld, maar kwam daar nooit aan. Peter R. de Vries besteedde regelmatig aandacht aan de zaak.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Botten gevonden waar Tanja Groen in 1993 verdween

Peter R. de Vries, woordvoerder is van de familie Groen, laat aan RTL Boulevard weten: "Het zou fantastisch zijn als dit de doorbraak in deze langlopende vermissingszaak is. Ik weet van dichtbij hoe vreselijk de onzekerheid en onwetendheid voor de ouders is geweest. Hoe slecht het nieuws in feite ook is, dit is voor de ouders een enorme opluchting als er iets gevonden wordt."

"Ik ben vanaf het begin met deze zaak bezig geweest. Dit was één van de zaken die altijd bleef knagen. Ik dacht, wat zou er toch gebeurd zijn. Hoe kan dit? Hoe kan het dat een meisje van 18 spoorloos verdwijnt? Die vragen hielden me altijd bezig. Het zou geweldig zijn als er nu antwoord op al die vragen komt. Voor de ouders is het heel spannend en emotioneel. Zij verlangen enorm naar antwoorden."

Afgelopen vrijdag interviewden RTL Boulevard vanwege de aandacht op de zogenoemde coldcasekalender de ouders van Tanja.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore