Oversteek Noordzee

Marechaussee en Zeehavenpolitie vonden vorig jaar bijna 1500 inklimmers

22 januari 2020 03:34 Aangepast: 22 januari 2020 05:25
Een politiehond controleert op inklimmers in Vlaardingen (archieffoto) Beeld © ANP

De marechaussee en Zeehavenpolitie hebben vorig jaar 1480 inklimmers aangetroffen. Vaak gaat het om migranten die via Nederlandse havens de oversteek naar Groot-Brittannië wagen.

Dat melden de NOS en De Telegraaf. Inklimmers proberen zich stiekem te laten vervoeren in een vrachtwagen of container die op een veerboot de Noordzee oversteekt. Het gaat vooral om Albanezen en Afghanen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Veerboot Hoek van Holland vertrekt twee uur te laat vanwege inklimmers'

In 2018 werden door de marechaussee 1371 inklimmers ontdekt. Een jaar eerder waren dat er nog 944. Ook toen ging het vooral om veel Albanezen.

Ferry IJmuiden

Hoewel er meer inklimmers zijn aangehouden, constateerde de Deense rederij die de ferry tussen IJmuiden en Newcastle verzorgt een flinke daling van het aantal meeliftende migranten. Er werden dit jaar 325 inklimmers aangetroffen, ten opzichte van 475 een jaar eerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tientallen inklimmers ontdekt in vrachtwagen Vlaardingen

Betere beveiliging

De directeur van de rederij vertelt aan de NOS dat het aantal klimmers dit jaar beter in de toom werd gehouden. Dat komt met name door een betere samenwerking met de overheid en ingehuurde beveiligers. Ook warmtecamera's onder trailers hebben bijgedragen aan de daling.

Vorige zomer voerde de marechaussee grootschalige zoekacties uit op verschillende locaties. "Sommige zichtbaar, andere heimelijk", vertelde een woordvoerder toen. Economische vluchtelingen kunnen worden teruggestuurd naar hun land van herkomst.

Hond Jackie snuffelt rondom vrachtwagens om inklimmers te vinden

In deze reportage uit 2018 zie je hoe ze er in Hoek van Holland alles aan doen om inklimmers tegen te werken.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Inzittende koeltruck stuurde noodkreten via telefoon: 'Mam, ik kan niet meer ademen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore