Ga naar de inhoud
'Goed voor verkeersveiligheid'

Kamer akkoord: ook tractoren krijgen straks een kenteken

boerenprotest in Den Haag Beeld © ANP

Er komt een einde aan de tijd dat boeren met hun tractoren de verkeersregels aan hun laars konden lappen. Een meerderheid in de Tweede Kamer zal vandaag instemmen met een wetsvoorstel dat invoering van een kenteken voor tractoren regelt.

Nederland is één van de laatste landen in Europa dat nu ook wettelijk gaat regelen dat tractors straks verplicht een kenteken moeten hebben.

E-bike of scooter

Dat werd hoog tijd, vindt D66. "Als je met een snelle e-bike of scooter de weg op wilt, heb je een kenteken nodig. Maar met een tractor niet. Dat is van de gekke", zegt D66-Kamerlid Matthijs Sienot. "Een kenteken is ook nodig als je boeren die overtredingen maken, wilt kunnen bekeuren."

Rutte
lees ook
Rutte waarschuwt boeren: 'Houd je aan regels, anders geldt het strafrecht'

Ook het VVD-Kamerlid Dijkstra is voor de wet: "We willen niet dat boeren meer gaan betalen dan ze nu doen. Dat regelt deze wet goed. Er zitten ook voordelen voor de boeren aan deze wet. Die mag op de openbare weg rijden. Dat betekent dat ze niet meer door de dorpen hoeven, ze mogen straks op de provinciale weg."

Kosten

Regeringspartner CDA heeft wel twijfels. "We zijn bang dat deze wet de boeren op kosten jaagt en dat willen we niet", zegt Kamerlid Van Martels.

"Wij hebben de vorige keer ook een voortrekkersrol gespeeld in het verzet tegen de wet. De wet dwingt boeren tot een APK-keuring voor hun trekker en dat dwingt de boer tot extra kosten in een tijd dat kosten voor hen toch al belangrijk zijn."

Beelden van vorig jaar: Haagse binnenstad onbereikbaar door protesterende boeren

00:52
De protesten van vorig jaar zorgden voor veel overlast.

Niet baten

Het verzet van het CDA zal niet baten. Want ook SP, GroenLinks en PvdA zijn voor, genoeg voor een meerderheid in de Tweede Kamer.

 PvdA-Kamerlid William Moorlag licht toe: "Ik ben in mijn overtuiging gesterkt door de uitwassen die we hebben gezien bij de boerenprotesten. Dat boeren door dranghekken reden en fietsers bijna troffen maar geen bekeuring kregen omdat het moeilijk was om vast te stellen met welk voertuig de overtreding werd begaan. Dat is met het kenteken verleden tijd.”

De boeren krijgen nog wel een aantal jaren de tijd om aan het kenteken te wennen. Pas in januari 2025 gaat de wet in.