Schoten gelost

Voor moord veroordeelde man verschanst zich in woning Rosmalen, mogelijk met automatisch wapen

21 januari 2020 16:46 Aangepast: 21 januari 2020 19:24
Politie in de Schoolstraat, waar de verdachte zich verschanst in een huis. Beeld © Bart Meesters/Meesters Multi Media

Bij een poging van de politie om een verdachte aan te houden in Rosmalen is geschoten door zowel de verdachte als de politie. De verdachte, de voor moord veroordeelde Joey D., heeft zich verschanst in een woning. Mogelijk heeft hij een automatisch wapen.

De man die zich verschanst is Joey D., een 27-jarige inwoner van Rosmalen. Dat is bevestigd door zijn advocaat, Jan-Hein Kuijpers. D. werd vanmorgen door het gerechtshof in hoger beroep tot 15 jaar en 6 maanden celstraf veroordeeld voor het doodschieten van zijn oom in 2014. D. was niet bij de uitspraak aanwezig.

Schietpartij

Agenten wilden D. na die uitspraak oppakken, waarbij volgens de politie heen en weer zou zijn geschoten. D. ontkent via zijn advocaat dat hij schoten heeft gelost. "Eerst word ik al ten onrechte veroordeeld voor moord, en nu wordt er ook nog ten onrechte gezegd dat ik heb geschoten", liet D. aan zijn raadsman weten.

Bij de schietpartij zijn volgens de politie geen gewonden gevallen. Het huis aan de Schoolstraat is afgezet en door de politie omsingeld. Inmiddels zijn onderhandelaars en een arrestatieteam gearriveerd.

Enkele mensen zijn uit voorzorg geëvacueerd. Ook is een aantal kinderen uit een kinderopvang ergens anders opgevangen.

Ladder tegen balkon

De politie heeft op straat een ladder tegen het balkon van het omsingelde huis gezet. De verdachte kijkt regelmatig naar buiten, maar weigert zich over te geven.

D. verschanste zich sinds het begin van de middag in de woning. D. verschanste zich sinds het begin van de middag in de woning.

Eerder sprak een rechtbank D. vrij van de moord op zijn oom, vanwege gebrek aan bewijs. Het gerechtshof acht wél bewezen dat hij zijn oom met voorbedachten rade heeft doodgeschoten toen deze eind 2014 zijn hond uitliet. Het baseert zich daarbij op aanvullende getuigenverklaringen en DNA- en schotrestenonderzoek.

Moord op oom

De man reed in de bewuste avond op een scooter naar de plek waar zijn oom zijn hond uitliet. Naast zijn oom schoot hij ook de hond dood. Het hof spreekt van een 'kille en brute liquidatie'.

Volgens BN DeStem werkte D. met zijn oom samen bij een distributiebedrijf in Den Bosch. D. had volgens het OM gehoord dat de directeur met zijn oom bezig was om een ander bedrijf te starten, waardoor D. en zijn zus een bonus van zes miljoen euro zouden mislopen. D. zou volgens getuigen hebben gezegd dat hij de persoon die daarvoor verantwoordelijk was, kapot zou schieten.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore