'We doen ze pijn'

Ferrari's, villa's, luxe boten, Louboutins: OM plukt crimineel kaal

21 januari 2020 19:00 Aangepast: 21 januari 2020 19:03
Beeld © Getty Images

Vorig jaar heeft het Openbaar Ministerie voor 261 miljoen euro aan spullen en geld in beslag genomen van criminelen. "We kwamen kasten tegen vol peperdure schoenen, tassen, jurken. Soms zelfs nog met de prijskaartjes eraan."

Janneke de Smet-Dierckx is net als veel collega officieren van justitie al best wel eens bij doorzoekingen van huizen van verdachten aanwezig geweest Niet dat ze ze persoonlijk kende, nee: ze kwam er voor haar werk. Ze is landelijk coördinerend afpakofficier bij het Openbaar Ministerie (OM) en ging jaren mee met huiszoekingen bij mensen die van zware criminaliteit werden verdacht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Openbaar Ministerie plukt ruim 261 miljoen van criminelen

Koffers vol

Ferrari's, Bentleys, Range Rovers, villa's, luxe boten, designerartikelen: De Smet en haar collega's komen van alles tegen. Koffers met cash geld, in totaal 12,6 miljoen euro, verdeeld over een aantal koffertjes – vorig jaar in Amsterdam.

"En soms zie je echt kasten vol met spullen, van de duurste tassen tot kostbare schoenen, jurken, met de prijskaartjes er nog aan. Dan weten mensen van gekkigheid niet wat ze met hun geld moeten." 

Louboutin verbrand

In 2019 was er meer aandacht voor het afpakken van dure merkartikelen, maakte het OM vandaag bekend. Deze spullen, onder meer peperdure designertassen, werden in het verleden vaak verbrand. "Toen zagen we niet echt in dat bijvoorbeeld tassen tweedehands nog steeds 10.000 euro op kunnen leveren." 

Sinds vorig jaar kunnen deze designerartikelen via een veiling toch nog geld opbrengen. De opbrengst in 2019: een slordige 230.000 euro.

Waar gaat dat geld naartoe? 

De 261 miljoen euro die is 'geplukt', vorig jaar, gaat naar de staatskas. Daarnaast zijn er ook nog miljoenen euro's naar de mensen gegaan die slachtoffer zijn geworden van de criminelen waarvan vermogens zijn afgepakt. 

"We hebben een keer een bedrijf gehad dat gevaarlijke stoffen opsloeg en daarmee de regels aan z'n laars lapte", vertelt Marieke van de Molen, voorlichter bij het OM. "Op een gegeven moment was het zo erg, dat er groen spul uit de muren kwam bij het bedrijf dat ernaast zat. Twee werknemers kregen ademhalingsproblemen." 

De rechtbank bepaalde dat er 100.000 euro betaald moest worden door verdachte aan het bedrijf dat slachtoffer was.

Rolex om de pols

Criminelen houden van luxe, weet De Smet. "Er zijn natuurlijk ook vaak vrouwen en vriendinnen in het spel. Het hoort bij hun leefstijl. Sommige criminelen dragen hun rijkdom niet uit; die willen niet opvallen. Maar er zijn er ook bij die graag met een Ferrari rondrijden en een glimmende Rolex om hun pols dragen."

Ook zijn al die dure spullen voor criminelen een manier om zwart geld uit te geven, zonder verdacht te worden. Cash, niet via de bank.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minder mensen slachtoffer van criminaliteit, jongeren vaakst gedupeerd

Gepakt

Als het OM een serieuze verdenking heeft, wordt er gekeken naar wat de verdachte allemaal aan bezit heeft. "Want als je alleen hun geldstromen bevriest, of hun huis in beslag neemt, dan kunnen ze alsnog die dure Chaneljurk verkopen. Dus daarom moet je die niet laten hangen." 

Van horloges is algemeen bekend dat ze worden gebruikt als betaalmiddel in het criminele circuit, weet De Smet. En ook een kostbare designertas kan volgens haar worden gebruikt als startkapitaal voor de volgende criminele daad.

Afpakken

Het is overigens niet zo dat een inbeslagname als straf wordt gehanteerd. De smet-Dierckx: "Zo staat het niet in de wet. Maar we zeggen heel duidelijk: misdaad mag niet lonen. Als jij geen aantoonbaar inkomen hebt waarmee je die goederen hebt kunnen aanschaffen, dan kunnen wij dat afpakken." 

Geen hand

En dat afpakken; vinden ze niet fijn. De Smet: "Soms zitten de mensen op de bank terwijl wij bezig zijn met een doorzoeking. Een OM'er die zich bezighield met afpakken van vermogen heeft een keer gehad dat een verdachte hem geen hand wilde geven. Uit principe."

Van de Molen: "Ja, als je aan de spullen van een crimineel zit, doe je hem pijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore