Wel even getwijfeld

Stropdas koning doorgeknipt in daklozencentrum

21 januari 2020 14:47 Aangepast: 21 januari 2020 15:04
Het moment dat de das wordt doorgeknipt. Beeld © Ministerie van VWS

Een bezoek aan de dak- en thuislozenopvang in Weert heeft koning Willem-Alexander zijn stropdas gekost.

Projectleider Jozé Moonen nam vandaag afscheid van de opvang. Ze opende het centrum jaren geleden door een stropdas door te knippen en dinsdag deed ze dat op haar laatste werkdag opnieuw. "De koning twijfelde wel even toen ik het hem vroeg", vertelde ze aan 1Limburg. De stropdas was van het merk Hermes. "Ik heb hem wel een nieuwe stropdas gegeven natuurlijk."

Even slikken

Wethouder Paul Sterk vertelde dat Willem-Alexander wel even moest slikken. "We zagen de koning wel even heel bedenkelijk kijken, want het was een hele mooie design stropdas passend bij zijn kostuum", zei Sterk na afloop.  

"De initiatiefneemster had wel vier verschillende stropdassen voor hem klaarliggen om te ruilen, maar dat paste allemaal net niet. Ik vroeg me af wat hij zou doen, maar toen zei hij 'voor u doe ik dat' en toen mocht ze knippen."

Onaangekondigd

De koning bracht samen met staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een onaangekondigd werkbezoek aan de dak- en thuislozenopvang. Bij het centrum spraken ze met lokale betrokkenen over de opvang.

In december 1998 deed Willem-Alexanders vader, prins Claus, zijn das spontaan af tijdens een officiële toespraak. Bij de uitreiking van de prijzen van het Prins Claus Fonds in het Paleis op de Dam wierp hij zijn das weg om aan te geven dat hij het eigenlijk maar een knellend kledingstuk vond (zie beelden hieronder). De ludieke actie sloeg aan: veel aanwezigen volgden direct zijn voorbeeld.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore