Ga naar de inhoud
Tegen publicatie

Jehova's Getuigen wil met kort geding misbruikrapport tegenhouden

Het hoofdkantoor van de Jehovah's Getuigen in Emmen. Beeld © RTL Nieuws

Als het aan Jehova's Getuigen Nederland ligt, wordt een rapport van de Universiteit Utrecht over misbruik binnen de religieuze gemeenschap donderdag niet gepubliceerd.

Het kerkgenootschap heeft de universiteit voor de rechter gedaagd. Het kort geding vindt morgen plaats in Utrecht. 

Het universitaire onderzoek kwam tot stand na een motie van de Tweede Kamer. Het doel is om te kijken hoe Jehovah's Getuigen omgaat met meldingen van kindermisbruik.

Verzoek tot medewerking

Het bestuur van Jehovah's Getuigen had zijn leden eerder opgeroepen om mee te werken aan het onderzoek. In een brief aan de leden zei het kerkgenootschap te hopen 'dat de Universiteit Utrecht hierdoor nauwkeurige en evenwichtige informatie zal ontvangen over de manier hoe onze organisatie reageert op misbruik'.

Steve werd misbruikt door getuige van Jehova: 'Het werd afgeraden om naar de politie te gaan'

01:17
Steve merkte dat de kerk daders de hand boven het hoofd hield: "Terwijl ouderlingen juist slachtoffers bij de hand moeten nemen om naar de politie te gaan. Dat staat ook in de bijbel."

Alleen intern berecht

Al snel kwamen 'een paar honderd serieuze meldingen' binnen, zei onderzoeksleider Kees van den Bos van de Universiteit Utrecht eerder tegen RTL Nieuws.

Jehovah's Getuigen kwam in opspraak omdat daders van kindermisbruik alleen intern werden berecht. Zij werden niet aangegeven bij politie en justitie. Het Openbaar Ministerie heeft sinds 2018 meerdere aangiften van seksueel misbruik bij de Jehova's in onderzoek.