Ga naar de inhoud
Acceptatie

Automobilist boos over van alles, maar minder over files

Beeld © RTL Nieuws

Nederlanders vinden agressie op de weg en in het openbaar vervoer, geluidsoverlast en luchtverontreiniging een groter probleem dan in de file staan. 

"De meeste mensen ervaren gevoelens van berusting en acceptatie wanneer zij in een file belanden", meldt het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KIM).  

Niet acceptabel

Vorig jaar vond 35 procent het niet acceptabel om in de file te staan, in 2010 was dat nog 72 procent, blijkt uit onderzoek van het KIM.

Files oplossen doe je zelf, gewoon achter het stuur

01:18
Je kunt zelf achter het stuur het ergste fileleed voorkomen. Want de meeste verkeersopstoppingen ontstaan door het gedrag van weggebruikers zelf.

Iets meer dan de helft van de automobilisten (51 procent) staat maar zo nu en dan in de file. Uit het onderzoek blijkt verder dat 15 procent minimaal een keer per week in de file staat. De vertraging bedraagt dan gemiddeld 43 minuten.

Bumperkleven

Filerijders storen zich vooral aan andere automobilisten die bijvoorbeeld over de vluchtstrook rijden of bumperkleven.

ANWB
Lees meer
ANWB waarschuwt: ook lokale wegen slibben dicht, meer files in 2019

Mensen die in Noord- en Zuid-Holland, Flevoland, Utrecht en Noord-Brabant wonen hebben het vaakst last van files. In die laatste provincie is de gemiddelde vertraging het hoogst, meldt het KIM.

Q&A

Volgens het KIM weten we best veel over hoe files zich ontwikkelen, maar 'veel minder over welke Nederlanders, waar, hoe vaak en wanneer in de file staan en wat zij eigenlijk van de file vinden'. Het kenniscentrum heeft daarover een Q&A opgesteld