Verlagen prestatiedruk

Belangenorganisaties: 'Onderwijskeuze pas in derde jaar middelbare school'

21 januari 2020 02:26 Aangepast: 21 januari 2020 14:55
Archieffoto.

Kinderen moeten pas in het derde jaar van de middelbare school een definitief schooladvies voor het vmbo, havo of vwo krijgen, en niet al in groep acht van de basisschool. Dat zeggen onderwijsorganisaties in het onderwijspact dat vandaag gepresenteerd wordt.

Het pact is een discussiestuk over de toekomst van het onderwijs in Nederland waarin onder meer het lerarentekort, toenemende werkdruk en kansenongelijkheid aan bod komt. Bijna alle werkgeversorganisaties, onderwijs- en studentenbonden schaarden zich erachter.  

Prestatiedruk 

Volgens de partijen zorgt de vroege selectie voor prestatiedruk bij kinderen. "Er wordt op jonge leeftijd te veel van kinderen gevraagd", zegt Pieter Lossie van scholierenbond LAKS in de Telegraaf. "Dat zorgt voor een toename in stress gerelateerde klachten en burn-out. Ook leraren zijn hier de dupe van."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Slob mocht bestuur Haga Lyceum niet dwingen op te stappen

Het huidige onderwijssysteem zal flink moeten veranderen om een nieuw selectiemoment in te voeren. De coalitie achter het onderwijspact pleit voor een brede onderbouw in het voortgezet onderwijs. Daarin zullen leerlingen van alle niveaus tot hun vijftiende bij elkaar zitten. 

Onderscheid leerwegen

Pas na het derde jaar zullen de leerlingen worden opgesplitst. Daarbij zal ook onderscheid gemaakt worden tussen academische en beroepsgerichte leerwegen. De exacte uitvoering moet nog worden besproken.

Het onderwijspact wordt vandaag gepresenteerd in Den Haag.  

School wist geen raad met Jay-Jay (11), hij zat maandenlang thuis

Kinderen met leer-en gedragsproblemen krijgen vaak onvoldoende extra hulp van scholen. De ouders van Jay-Jay (11) zitten met hun handen in het haar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore