Conclusie OM

Op internet geplaatste handleiding zelfgekozen dood niet strafbaar

20 januari 2020 16:34 Aangepast: 20 januari 2020 17:53

De handleiding met adviezen hoe je een leven kunt beëindigen, geplaatst op de website van de Coöperatie Laatste Wil (CLW), hoeft niet te worden verwijderd. De CLW kan niets strafbaars worden verweten, concludeert het Openbaar Ministerie na onderzoek.

Ruim twee jaar geleden maakte de CLW bekend over een humaan middel te beschikken waarmee het mogelijk is om zelf een einde aan het leven te maken. De informatie werd voor de 22.600 leden beschikbaar gesteld op een afgesloten gedeelte van de CLW-website.

'Mensen namen de verkeerde middelen'

"We zagen onveilige situaties ontstaan", zei bestuurslid Petra de Jong destijds. "Mensen namen soms de verkeerde middelen. Daarom hebben we ervoor gekozen om op basis van openbare bronnen een handleiding te schrijven waarmee mensen met de juiste middelen veilig en humaan uit het leven kunnen stappen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coöperatie Laatste Wil zet handleiding voor leden online

In oktober liet het College van procureurs-generaal, de hoogste organisatie binnen het OM, weten dat onderzoek werd gedaan naar de informatie die de CLW op de website had geplaatst. Nu blijkt dat er geen reden is voor strafrechtelijk onderzoek. Dit betekent dat het OM definitief niet tot vervolging over zal gaan. Een woordvoerder zegt wel dat ze de activiteiten van de coöperatie in de gaten blijven houden.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie0900-0113

Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore